Linkuri accesibilitate

Georgia. Președintele parlamentului a semnat legea care limitează drepturile LGBT


Președintele Parlamentului din Georgia, Șalva Papuașvili.
Președintele Parlamentului din Georgia, Șalva Papuașvili.

Președintele parlamentului georgian, Șalva Papuașvili, a anunțat că a semnat proiectul de lege privind „valorile familiei” care limitează drepturile LGBT, cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile parlamentare.

Parlamentarii din partidul de guvernământ Visul Georgian au aprobat luna trecută proiectul de lege, care interzice tranzițiile de gen și ar putea scoate în afara legii marșurile și afișarea steagului LGBT. Partidul spune că legea este necesară pentru a proteja biserica creștină ortodoxă din Georgia de străini.

Președintele Salome Zourabișvili, un critic al partidului de guvernământ, a refuzat să semneze proiectul de lege. Visul Georgian și aliații săi din parlament au avut însă suficiente voturi pentru a trece peste vetoul președintelui. Conform legii, în aceste cazuri, președintele parlamentului poate promulga legea refuzată de președintele țării.

Activiștii LGBT georgieni spun că legea este o încercare a partidului Visul Georgian de a-și crește sprijinul în rândul alegătorilor conservatori înainte de alegerile din 26 octombrie, în care partidul caută un al patrulea mandat la putere.

Unele țări occidentale au criticat proiectul de lege, prezentându-l ca parte a ceea ce ei spun că este o întoarcere spre autoritarism și aliniere cu Rusia într-o țară care a înclinat în principal spre Occident de la destrămarea Uniunii Sovietice.

Sondajele de opinie arată că Visul Georgian rămâne cel mai popular partid unic din țară împotriva unei opoziții divizate, deși a pierdut teren din 2020, când a obținut aproape 50% din voturi și o majoritate strânsă în parlament.

Visul Georgiana adoptat, de asemenea, o lege care cere grupurilor care primesc finanțare din străinătate să se înregistreze ca agenți străini, despre care oponenții săi spun că este modelată pe legislația folosită pentru a incrimina disidența din Rusia.

Primele organizații au fost deja înscrise în registrul „agenților străini”.

Legea agenților străini din Georgia a suspendat discuțiile legate de aderarea țării la Uniunea Europeană. De asemenea, SUA a început un proces de revizuire generală a relațiilor cu Tbilisi.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG