Linkuri accesibilitate

Georgia | Vetoul prezidențial împotriva legii „agenților străini” respins de o comisie din parlament


Participanții de la mitingul din 26 mai au strigat „Nu, legii rusești!”, „Nu, regimului rusesc””
Participanții de la mitingul din 26 mai au strigat „Nu, legii rusești!”, „Nu, regimului rusesc””

O comisie parlamentară georgiană a respins dreptul de veto al președintelui pro-occidental Salome Zurabișvili asupra așa-zisei legi a „agenților străini”.

Legislația de inspirație rusească se află la un pas de intrarea în vigoare, în ciuda săptămânilor de proteste interne și critici din partea Occidentului că măsura afectează impulsul Georgiei de a se alătura comunității euroatlantice.

Parlamentul, dominat de partidul de guvernământ Visul Georgian, a trecut deja legea și ia în calcul respingerea veto-ului președintei. Ședința de plen a Parlamentului e programată pentru marți, 28 mai.

Partidul Visul Georgian are o majoritate confortabilă în parlament, iar votul de anulare din plen e văzut ca o simplă formalitate.

Pe 27 mai, șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat că blocul european ia în calcul mai multe opțiuni dacă Georgia va adopta legea. El a spus că o decizie va fi luată luna viitoare.

Duminică, pe 26 mai, la Tbilisi a avut loc un protest pașnic masiv, iar Ombudsmanului georgian a transmis un avertisment de ultim moment. Acesta a spus că legea, denumită și „legea rusească” din cauza asemănării ei cu legislația introdusă de Kremlin pentru a înăbuși opoziția și libertatea de exprimare, aduce prejudicii uriașe democrației și funcționării societății civile.

„Acceptarea acestei legi în această formă, în opinia mea, a adus deja prejudicii semnificative procesului [democratic] în ansamblu”, a declarat Ombudsmanul Ioseliani la o conferință de presă susținută la Tbilisi pe 27 mai.

Mii de tineri au mărșăluit la Tbilisi de Ziua Independenței Georgiei, pe 26 mai, cerând partidului de guvernământ Visul Georgian să anuleze legea.

Georgia marchează Ziua Independenței pe fondul protestelor față de legea „agentului strain”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:03 0:00

„Lupta noastră este neobosită, deși au crezut că ne vom epuiza”, a spus scriitoarea Lașa Bugadze mulțimilor de tineri georgieni care au mărșăluit pașnic în centrul orașului Tbilisi, fluturând steaguri georgiene și ale Uniunii Europene. „Nu vom obosi nici în zilele următoare, până când legea rusească nu va fi retrasă, iar Georgia nu va deveni parte a Europei”, a spus Bugadze.

Participanții au ridicat lanternele de pe telefoanele mobile și au scandat „Nu legii rusești!” și „Nu regimului rus!”

Președinta Salome Zurabișvili a spus în discursul de Ziua Independenței, șinut pe 26 mai, că integrarea în Uniunea Europeană și legăturile puternice ale Georgiei cu Statele Unite sunt esențiale pentru ca națiunea din Caucaz să-și păstreze libertatea.

„Acesta este piatra de temelie a soluției”, a spus ea mulțimii strânse în Piața Libertății din Tbilisi.

„Astăzi, când fantoma Rusiei stă în fața noastră, parteneriatul și apropierea de Europa și America sunt modalitățile reale de a ne menține independența, pacea și puterea”, a spus ea, invocând dorința unei mari majorități a cetățenilor de a adera la Uniunea Europeană.

Georgia a obținut statutul râvnit de țară candidată la UE în decembrie, dar încă nu a început discuțiile de aderare, care ar putea dura ani de zile.

Existau speranțe că astfel de discuții ar putea începe chiar în acest an, dar Bruxelles-ul a avertizat că legea „agentului străin” ar putea pune în pericol calea către Europa.

Rusia menține încă mii de trupe în Osetia de Sud și Abhazia, două regiuni separatiste georgiane pe care Moscova le-a recunoscut drept state independente în urma unui război de cinci zile cu Georgia în 2008.

„Niciun război nu a fost început de [membrii] Uniunii Europene de la înființarea sa”, a spus Zurabișvili.

„În schimb, adevăratul război - singurul pe care îl vedem astăzi în teritoriile noastre ocupate - este dus de imperialismul rus”.

Statele Unite au marcat pe 26 mai sărbătoarea georgiană, spunând într-o declarație că „vor continua să susțină cu fermitate aspirațiile poporului georgian pentru un viitor euroatlantic”.

„Îndemnăm liderii Georgiei să ia măsurile necesare pentru ca țara să avanseze în direcția corectă”, a declarat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

Săptămâna trecută, Blinken a anunțat restricții privind vizele pentru oficialii guvernului georgian și o revizuire cuprinzătoare a relațiilor bilaterale cu Tbilisi în legătură cu legislația „agenților străini”.

„Oricine subminează procesele sau instituțiile democratice din Georgia - inclusiv înaintea, în timpul și după alegerile din Georgia din octombrie 2024 - poate fi găsit neeligibil pentru vize în SUA în conformitate cu această politică și să-i fie interzis să călătorească în Statele Unite”, a spus Blinken pe 24 mai.

Legea „agenților străini” ar impune societății civile și organizațiilor mass-media care primesc mai mult de 20% din finanțare din surse străine să se autodenunțe în fața autorităților locale ca agenți străini, cu sancțiuni pentru infracțiuni care nu sunt încă definite de legea penală.

Criticii legislației spun că aceasta a fost promovată de Partidul Visul Georgian, formațiune fondată de oligarhul georgian Bidzina Ivanișvili, un apropiat al Kremlinului, pentru a-i consolida puterea înaintea alegerilor de la sfârșitul acestui an, considerate cruciale pentru calea euroatlantică a Georgiei.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
XS
SM
MD
LG