Linkuri accesibilitate

Germania, închisă de Paște. Slujbele religioase și adunările festive, interzise


Angela Merkel, după întâlnirea de pe 23 martie cu liderii regionali ai Germaniei
Angela Merkel, după întâlnirea de pe 23 martie cu liderii regionali ai Germaniei

Germania a prelungit până pe 18 aprilie perioada de lockdown ca răspuns la creșterea accelerată a numărului de infecții cu Covid-19.

Cele mai dure măsuri vor fi luate în perioada de Paște, între 1 - 5 aprilie, când nemții sunt rugați să rămână în case și să reducă pe cât posibil contactul cu alte persoane.

În aceeași perioadă, organizarea de slujbe religioase cu participarea fizică a credincioșilor va fi interzisă, la fel ca și reuniunile cu mai mult de cinci participanți, din cel mult două familii diferite.

Toate magazinele vor fi închise în aceeași perioadă, sigura excepție urmând a fi în data de 3 aprilie, când cele alimentare vor putea primi clienți.

Cancelarul Angela Merkel a precizat după o discuție cu liderii regionali ai țării că Germania se află în prezent într-o situație „foarte gravă”. Merkel a mai arătat că varianta Kent a virusului, secvențiată în Marea Britanie, este predominantă acum în Germania și a descris situația ca fiind o „nouă pandemie”.

Campania de vaccinare merge lent

Rata infecțiilor din Germania a depășit 100 la 100.000 de locuitori, scrie BBC, care arată că în ultimele 24 de ore au fost raportate alte 7.485 de cazuri și 250 de decese.

„După ce am reușit să reducem brusc numărul de infecții în ianuarie, vedem acum că mutația britanică a virusului se răspândește. Ne confruntăm exact cu opusul: numărul de cazuri crește exponențial, la terapie intensivă paturile se umplu din nou, și mai multe persoane tinere sau de vârste mijlocii se confruntă și variante dificile ale bolii”, a mai spus Merkel.

Măsurile de restricție impuse de Germania vin în contextul în care, la începutul acestei luni, mai mulți lideri europeni au anunțat că vor începe un proces de relaxare a măsurilor restrictive.

Campania de vaccinare a Germaniei este până în prezent sub așteptări, notează AP, care arată că până la finele săptămâii trecute doar 9% din populație a primit cel puțin o doză de vaccin și doar 4% ambele doze.

„Este dificil și durează mai mult decât credeam”, a spus Merkel. „Dar cu siguranță lumina de la capătul tunelului este vizibilă.”

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG