Linkuri accesibilitate

Germania nu vrea o decizie rapidă pentru aderarea Ucrainei la NATO


Ucraina a cerut în repetate rânduri ca alianţa militară nord-atlantică să îi ofere calitatea de membru.
Ucraina a cerut în repetate rânduri ca alianţa militară nord-atlantică să îi ofere calitatea de membru.

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a respins o decizie rapidă privind aderarea Ucrainei la NATO, alianţa occidentală care sprijină Ucraina în războiului cu Rusia, statele membre furnizându-i arme, transmite Reuters.

„Uşa este întredeschisă, dar nu este momentul să decidem acum”, a declarat Boris Pistorius joi seara, în cadrul programului ZDF e a adăugat că Ucraina este conştientă care este situaţie procesului de luare a deciziilor pe acest subiect.

Ministrul german al Apărării a mai spus că decizia de aderare a Ucrainei la alianţă nu poate fi luată doar din solidaritate, ci „cu capul rece şi cu inima fierbinte. Nu invers”.

Posibila aderare a Ucrainei la NATO sau la Uniunea Europeană nu va fi discutată vineri la cea de-a patra întâlnire a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei de la baza aeriană americană Ramstein din sudul Germaniei, a adăugat ministrul.

Declaraţiile ministrul german al Apărării au fost făcute după prima vizită în Ucraina a secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, după invazia rusă.

Stoltenberg l-a invitat pe preşedintele Volodimir Zelenski la Summit-ul NATO ce va fi găzduit de Vilnius în luna iulie. Aderarea la NATO şi garanţii solide de securitate pentru Ucraina vor fi prioritare pe agenda summit-ului, a precizat secretarul general al alianţei nord-atlantice.

Joi seara, preşedintele Volodimir Zelenski a reiterat în discursul adresat compatrioţilor solicitarea fermă ca Ucraina să primească invitaţia de a adera la NATO la summitul de la Vilnius, din iulie.

„Nici majoritatea ucrainenilor, nici majoritatea europenilor, nici majoritatea oamenilor din întreaga NATO nu îi vor înţelege pe liderii Alianţei dacă acest summit de la Vilnius nu va include o invitaţie politică binemeritată pentru Ucraina de a adera la Alianţă”, a spus Volodimir Zelenski.

XS
SM
MD
LG