Linkuri accesibilitate

Germania cere sancțiuni pentru țările UE care nu respectă statul de drept


Șeful dilomației germane, Heiko Maas,

Ministrul german de externe, Heiko Maas, susține că Uniunea Europeană trebuie să suspende finanţarea şi să impună sancţiuni împotriva statelor-membre care adoptă legi aflate în opoziție cu valori europene fundamentale, precum independenţa justiţiei şi libertatea presei.

Șeful diplomației germane, Heiko Maas a precizat pentru postul public de televiziune cu sediul în Mainz, ZDF, că țări precum România, Ungaria şi Polonia primesc mai mulți bani de la UE față de suma de contributor şi, prin urmare, reducerea aceastei finanţări reprezintă o pârghie importantă pentru Bruxelles.

"Există reguli fundamentale de bază ce trebuie respectate de toată lumea", a spus Heiko Maas, preluat de publicația greacă Iefemerida, citată de Rador. Pentru membrii care le încalcă "va trebui să analizăm dacă vor trebui să existe sancţiuni economice", a completat el.

Îngheţarea finanţării "este singura limbă pe care o pricep" guvernele care limitează libertatea presei, a apreciat el.

Cel mai mare grup politic din Parlamentul European, Partidul Popular European (PPE), s-a declarat miercuri pentru suspendarea partidului FIDESZ al premierului Ungariei, Viktor Orban, din rândurile sale, din cauza îngrijorărilor că a încălcat principii fundamentale ale UE în ceea ce priveşte statul de drept.

Orban - care a preluat puterea în 2010 - a fost acuzat că încearcă să pună sub control absolut instanţele de judecată, mijloacele de informare în masă, domenii ale economiei şi chiar şi institute de cercetare ştiinţifică.
UE se află, pe de altă parte, în conflict cu guvernele din Polonia şi România din cauza unor texte de lege despre care criticii lor spun că subminează statul de drept şi valori europene fundamentale.

XS
SM
MD
LG