Linkuri accesibilitate

Germania condiționează acordarea fondurilor UE de respectarea valorilor democratice


Cancelarul german Angela Merkel
Cancelarul german Angela Merkel

Germania, care urmează să preia președinția rotativă a Uniunii Europene la 1 iulie, va pune statul de drept în centrul recuperării economice a blocului comunitar din pandemia de coronavirus, potrivit unei note politice care le vizează în special pe Polonia și Ungaria, scrie Reuters.

„Planul de relansare trebuie să se bazeze pe solidaritate, coeziune şi convergenţă, prin respectarea totală a valorilor noastre, a drepturilor şi a normelor statului de drept", arată document elaborat de guvernul german în perspectiva preluării mandatului de președinte al Consiliului UE.

Documentul este semnat şi de Portugalia şi Slovenia, care vor deţine pe rând Preşedinţia semestrială a Consiliului UE în 2021.

Liderii celor 27 de state UE şi ai instituţiilor comunitare se vor reuni pe 19 iunie pentru a analiza planul de relansare economică propus de Comisia Europeană, în valoare de 750 de miliarde de euro, şi proiectul de buget multianual de 1.100 de miliarde de euro.

Conform sistemului propus de Germania, Comisia Europeană ar putea propune suspendarea accesului la fonduri UE sau retragerea fondurilor alocate dacă o ţară încalcă normele statului de drept, iar blocarea procedurii de sancţionare ar fi decisă prin majoritate simplă la nivelul Consiliului European.

XS
SM
MD
LG