Linkuri accesibilitate

Germania deportează 28 de cetățeni afgani, pentru prima dată de când talibanii au preluat puterea


Moartea prin înjunghiere a unui ofițer de poliție în Mannheim, în luna mai, pentru care a fost inculpat un refugiat afgan, a determinat autoritățile din Germania să anunțe deportări de infractori periculoși în Afganistan și Siria.
Moartea prin înjunghiere a unui ofițer de poliție în Mannheim, în luna mai, pentru care a fost inculpat un refugiat afgan, a determinat autoritățile din Germania să anunțe deportări de infractori periculoși în Afganistan și Siria.

Pentru prima dată de când talibanii au preluat din nou puterea în Afganistan, în 2021, un avion de deportare către această țară a decolat de pe aeroportul german Leipzig/Halle în dimineața de 30 august, a anunțat ministerul regional de Interne. În avion se aflau 28 de infractori afgani aduși din mai multe regiuni.

Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit, i-a descris pe cetățenii afgani deportați ca fiind infractori condamnați, dar nu a dat detalii despre infracțiunile concrete comise, transmite The Associated Press. (AP)

Ministrul de interne, Nancy Faeser, a numit deportarea o problemă de securitate pentru Germania.

Deportările au avut loc la o săptămână după un atac mortal cu cuțitul în orașul Solingen, în care suspectul este un cetățean sirian, solicitant de azil în Germania.

Suspectul ar fi trebuit să fie deportat în Bulgaria anul trecut, dar a dispărut pentru o perioadă. El a fost reținut duminică sub suspiciunea de crimă și apartenență la o organizație teroristă, în așteptarea unei investigații suplimentare și a unei posibile acuzații.

Deportarea din 30 august este o premieră. Anterior, se obișnuia ca poliția federală să însoțească zborurile de deportare și să predea pasagerii autorităților locale după aterizare, scrie agenția de presă dpa. De data aceasta, la bordul zborului de la Leipzig la Kabul nu e niciun ofițer de poliție german.

De asemenea, deportarea are loc pe fondul dezbaterilor despre imigrație dinaintea alegerile regionale de duminică din regiunile germane Saxonia și Turingia. Sondajele arată că partidele anti-imigrație vor obține scoruri bune.

În iunie, cancelarul Olaf Scholz a promis că țara va începe să deporteze din nou infractorii din Afganistan și Siria, după ce un ofițer de poliție a fost ucis și alte patru persoane au fost rănite într-un atac cu cuțitul comis de un imigrant afgan.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG