Linkuri accesibilitate

Germania: Două laboratoare independente confirmă că Navalnîi a fost otrăvit cu novicioc


Alexei Navalnîi
Alexei Navalnîi

Germania a anunțat că analize independente realizate de laboratoare din Franța și Suedia au confirmat probele care arată că opozantul rus Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu o neurotoxină din grupa novicioc, agent de proveniență sovietică.

„Trei laboratoare au furnizat acum independent dovezi că o neurotoxină din grupa noviciok a fost sursa otrăvirii lui Navalnîi. Reînnoim solicitarea către Rusia de a explica ce s-a întâmplat. Suntem în contact apropiat cu partenerii europeni pentru viitoare măsuri", a transmis guvernul german prin comunicatul în care anunță noile analize.

Rusia a respins solicitarea de a deschide o anchetă și a afirmat că nu există dovezi clare că au fost găsite urme care să ateste otrăvirea.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a afirmat pe 9 septembrie că există șanse substanțiale ca otrăvirea să fie orchestrată de oficiali ruși de rang înalt.

Mike Pompeo a afirmat că oamenii din întreaga lume „văd acest tip de activitate pentru ceea ce este. Și când văd efortul de otrăvire a unui dizident, și recunosc că este o șansă substanțială ca aceasta să vină chiar de la oficiali ruși de rang înalt, nu cred că este bine pentru poporul rus".

Echipa lui Navalnîi susține că a fost deliberat otrăvit și a dat vina pe Kremlin. Medicii ruși din Omsk care l-au tratat pe Navalnîi au spus că testele lor nu au relevat nicio urmă de otravă în organismul lui Navalnîi.

Navalnîi se află în Germania de la 22 august, după ce i s-a făcut rău cu două zile înainte, în timp ce se afla la bordul unui avion. Germania a anunțat în urma testelor efectuate că Navalnîi a fost otrăvit cu o neurotoxină de tip Novicioc, acuzație pe care Rusia o respinge.

XS
SM
MD
LG