Linkuri accesibilitate

Germania face aproape imposibil ca moldovenii să primească azil


Camera superioară a Parlamentului german a susținut eforturile Guvernului de a reduce drastic migrația ilegală din Moldova și Georgia. (Foto de arhivă/REUTERS/Michele Tantussi)
Camera superioară a Parlamentului german a susținut eforturile Guvernului de a reduce drastic migrația ilegală din Moldova și Georgia. (Foto de arhivă/REUTERS/Michele Tantussi)

În pofida criticilor, legea prin care Guvernul german vrea să reducă migrația ilegală din Republica Moldova și Georgia a trecut și de Camera superioară a Parlamentului. În scurt timp ar putea intra în vigoare.

Bundesrat sau Camera superioară a Parlamentului federal german, care reunește liderii celor 16 „landuri”, a aprobat vineri, 15 decembrie clasificarea R. Moldova și Georgiei drept „state de origine sigure”, încă o măsură de reducere a imigrației dintr-o serie mai lungă, vizând mai multe țări.

Legea fusese deja aprobată pe 16 noiembrie de Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului.

În țările de origine clasificate drept sigure se presupune că nu există persecuție, tratament inuman sau degradant. Prin urmare, solicitantul de azil nu este amenințat cu vătămări grave în țara sa de origine. Acest lucru facilitează respingerea unei cereri de azil.

Altă deosebire față de țările „nesigure” este că solicitanții de azil respinși pot contesta decizia, dar rezultatul apelului îl așteaptă în străinătate.

Legea reduce aproape la zero șansele vreunui solicitant din Moldova sau Georgia să primească azil în Germania, cu toate obiecțiile activiștilor și unor politicieni de stânga că în ambele țări sunt grupuri persecutate, de pildă romii.

Într-un ecou al criticilor activiștilor pentru drepturile omului, Bodo Ramelow, premierul landului Turingia, din partidul de stânga Die Linke, a spus vineri în Consiliul Federal (Bundesrat) că practica de a desemna un număr din ce în ce mai mare de țări drept „sigure” nu este „din păcate, o soluție rezonabilă”, care să poată rezolva problema migrației pe termen lung. El s-a abținut de la vot.

În rând cu Uniunea Europeană?

Toate țările din Uniunea Europeană sunt considerate sigure, la fel și Ghana, Senegal, Bosnia-Herțegovina, Serbia, Macedonia de Nord, Albania, Kosovo și Muntenegru.

În prezent, peste 15 la sută dintre cererile de azil respinse în Germania provin de la persoane din Georgia și Republica Moldova, a declarat vineri însărcinatul guvernului cu acordurile privind migrația, liberalul Joachim Stamp. Rata de aprobare a cererilor de azil din cele două țări a fost aproape de zero anul acesta.

Stamp a mai spus că votul din Consiliului Federal va permite „să cooperăm și mai bine cu cele două țări pentru a reduce semnificativ migrația ilegală”.

În paralel, a mai spus el, se preconizează o îmbunătățire a condițiilor pentru muncitorii sezonieri din cele două țări, precum și promovarea unui „parteneriat educațional”.

Guvernul federal lucrează, de asemenea, la recrutarea lucrătorilor georgieni și moldoveni, în special în domeniul asistenței medicale, a mai spus Stamp.

Catalogarea Moldovei și Georgiei drept țări de origine sigure a fost criticată de organizații germane pentru drepturile omului. Pro Asyl atrage atenția că în cele două țări nu se poate vorbi nici „despre securitate la nivel național, nici despre securitate pentru toate grupurile sociale”, relatează săptămânalul Die Zeit.

Legea mai trebuie să fie promulgată de președintele Germaniei și intră în vigoare la o zi după publicarea în Monitorul Oficial.

XS
SM
MD
LG