Linkuri accesibilitate

Germania a legalizat deținerea canabisului în scop recreațional


Germania a legalizat deținerea marijuanei în scop recreațional în cantități mici.
Germania a legalizat deținerea marijuanei în scop recreațional în cantități mici.

Susținătorii legalizării marijuanei din Germania au sărbătorit luni liberalizarea regulilor privind deținerea de canabis în cantități mici.

Asociația Germană de Canabis, care a militat pentru noua lege, a organizat o ședință de fumat la la poarta Brandenburg din Berlin, când legea a intrat în vigoare la miezul nopții. În toată țara au fost programate și alte evenimente de consum public, inclusiv unul în fața catedralei din Köln și altele la Hamburg, Regensburg și Dortmund, transmite AFP.

Noua lege legalizează deținerea a până la 25 de grame de marijuana în scopuri recreative și permite persoanelor să crească singure până la trei plante. Legea a intrat în vigoare luni.

Germanilor care au împlinit 18 ani și peste li se va permite să se alăture unor „cluburi de canabis” nonprofit, cu maximum 500 de membri fiecare începând cu 1 iulie.

Persoanelor fizice li se va permite să achiziționeze până la 25 de grame pe zi sau maximum 50 de grame pe lună - o cifră limitată până la 30 de grame pentru persoanele sub 21 de ani, explică AFP.

Calitatea de membru în mai multe cluburi nu va fi permisă.

Costurile cluburilor vor fi acoperite din taxele de membru, care vor fi eșalonate în funcție de cantitatea de marijuana consumată de membri.

Legislația solicită, de asemenea, o amnistie conform căreia pedepsele pentru infracțiuni legate de canabis care nu vor mai fi ilegale să fie revizuite și, în multe cazuri, anulate. Autoritățile regionale își fac griji că sistemul judiciar va fi suprasolicitat de mii de cazuri.

Efectele canabisului asupra organismului

Potrivit Institutului Național privind Abuzul de Droguri/SUA, când se fumează marijuana - drogul preparat din planta de canabis, substanța THC și alte substanțe chimice din plantă trec din plămâni în fluxul sanguin, care le transportă rapid în tot corpul până la creier. Persoana începe să experimenteze efecte aproape imediat. Mulți oameni experimentează o euforie plăcută și un sentiment de relaxare. Alte efecte comune, care pot varia dramatic între diferite persoane, includ percepția senzorială sporită (de exemplu, culori mai strălucitoare), râsul, percepția alterată a timpului și apetitul crescut.

Legea a fost promovată de actuala coaliție a social-democraților cancelarului Olaf Scholz, a Verzilor și a liber-democraților pro-business, împotriva opoziției unora dintre statele federale ale Germaniei și a creștin-democraților de centru-dreapta.

Liderul creștin-democrat Friedrich Merz a promis că partidul său va anula legislația dacă va câștiga alegerile naționale așteptate în toamna lui 2025.

Principalele magazine chestionate de agenția de presă dpa au indicat că nu vor adăuga plante de canabis la ofertele lor horticole, iar Asociația Medicală Germană s-a opus legii, spunând că aceasta ar putea avea „consecințe grave” pentru „perspectivele de dezvoltare și de viață ale tinerilor din țara noastră”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG