Linkuri accesibilitate

Germania pare să fi ajuns la un compromis cu Ungaria și Polonia pe bugetul UE


Polonia şi Ungaria au ajuns la un compromis cu Germania pentru a debloca bugetul de peste 1.800 mld. euro al UE, care reprezintă atât bugetul blocului european, cât şi pachetul de stimuli pentru a trece criza coronavirusului, a anunţat un oficial din guvernul de la Varşovia, citat de Bloomberg, scrie Mediafax.

Compromisul ar pune capăt unei dispute în care atât Varşovia, cât şi Budapesta, au ameninţat că vor bloca atât ajutorul de pandemie în valoare totală de 750 miliarde euro, cât şi bugetul UE pentru perioada 2021-2027, în contextul în care Bruxelles-ul a vrut să condiţioneze accesarea banilor de respectarea statului de drept.

Vicepremierul polonez Jaroslaw Gowin a spus că s-a ajuns la un acord cu Germania, care deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, iar acest acord ar trebui prezentat acum în faţa celorlalte state membre. Acordul ar putea fi parafat chiar până vinerim când se încheie un summit al liderilor europeni la Bruxelles.

Acum avem un acord între Varşovia, Budapesta şi Berlin. (...) Cred că acest acord va cuprinde şi celelalte 24 de capitale europene”, a declarat Gowin.

Acordul a fost confirmat şi de doi oficiali din Ungaria care au fost contactaţi de publicaţia americană, în timp ce o sursă din Uniunea Europeană a spus că se aşteaptă o confirmare finală pe acest acord.

Ungaria şi Polonia, care au semnalat în mai multe rânduri că nu sunt de acord cu noul mecanism privind respectarea normelor statului de drept, au blocat o procedură necesară adoptării Bugetului multianual comunitar şi Planului european de relansare economică.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urșii din România, veșnic vinovați de toate relele
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:04 0:00
XS
SM
MD
LG