Linkuri accesibilitate

Germania respinge propunerea SUA de reprimire a Rusiei în G7


Donald Trump și Angela Merkel în timpul summit-ului G7 din august 2019
Donald Trump și Angela Merkel în timpul summit-ului G7 din august 2019

Ministrul de Externe al Germaniei, Heiko Maas, a respins posibilitatea de a permite revenirea Rusiei în G7 , după ce președintele american Donald Trump a ridicat posibilitatea ca Moscova să reintre în grupul țărilor cel mai dezvoltate economic.

„Motivul pentru excluderea Rusiei a fost anexarea Crimeei și intervenția în estul Ucrainei", a afirmat Heiko Maas într-un interviu publicat luni de Rheinische Post și Bonner General-Anzeiger.

„Cât timp nu avem o soluție aici, nu văd nicio șansă" ca Rusia să se reîntoarcă, a transmis șeful diplomației de la Berlin.

Donald Trump a sugerat reîntoarece Rusiei în G7 în luna mai când a anunțat planul de amânare a summit-ului până în septembrie pe fondul pandemiei de coronavirus. El a afirmat că i-ar plăcea să extindă lista de invitați pentru a include Australia, Rusia, Coreea de Sud și India.

La acel moment, președintele american a arătat că este „firesc" să îl invite pe Vladimir Putin la un summit extins pentru că țările membre trebuie să discute cu Rusia în ciuda politicilor divergente de pe scena internațională și a anexării ilegale a Crimeei.

Rusia a fost parte a grupului, dar a fost exclusă pe fondul anexării forțate a Crimeei în 2014.

Heiko Maas a arătat că relația cu Rusia este acum dificilă „în mai multe dosare".

„Rusia însăși poate avea cea mai mare contribuție prin deschiderea unor uși", a mai afirmat ministrul de Externe german.

El a arătat că Rusia trebuie să ajungă la soluții pentru conflictele din Siria, Libia și Ucraina.

O soluție pentru aceste problemele „se va întâmpla cu Rusia, nu împotriva Rusiei", a mai arătat oficialul de la Berlin.

Germania deține în prezent președinția rotativă a Uniunii Europene și este implicată diplomatic pentru rezolvarea conflictelor din Siria, Libia și Ucraina. Este de asemenea și membru nepermanent al Consiliului de Securitate ONU.

Grupul celor șapte (G7) este format din Statele Unite, Canada, Germania, Japonia, Franța, Marea Britanie și Italia.

XS
SM
MD
LG