Linkuri accesibilitate

Germania se declară preocupată de ameninţările Rusiei privind întreruperea relaţiilor diplomatice


Guvernul Germaniei consideră "îngrijorător" avertismentul Administraţiei Vladimir Putin privind eventualitatea întreruperii relaţiilor diplomatice cu Uniunea Europeană în cazul impunerii unor sancţiuni suplimentare.

„Aceste declaraţii sunt într-adevăr îngrijorătoare şi de neînţeles. Pot sublinia acest lucru", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Berlin, conform agenţiei Reuters, citată de Medifax.

Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a avertizat că Uniunea Europeană ar putea impune noi sancţiuni Rusiei, subliniind însă că este important să fie menţinut dialogul cu Adminitraţia de la Moscova.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat că Rusia ar putea suspenda relaţiile diplomatice cu Uniunea Europeană. „Pornim de la premisa că suntem pregătiţi pentru acest lucru, în cazul în care vom asista la impunerea de noi sancţiuni asupra unor sectoare şi dacă apar riscuri pentru economia noastră, inclusiv în cele mai sensibile domenii. Nu vrem să ne izolăm în relaţiile globale, dar trebuie să fim pregătiţi pentru astfel de situaţii. Dacă vrei pace, pregăteşte-te de război", a afirmat Serghei Lavrov.

Ulterior, Ministerul rus de Externe a comunicat, potrivit agenţiei RIA Novosti, că Rusia este pregătită să întrerupă relaţiile dacă Uniunea Europeană iniţiază o astfel de criză.

La rândul său, Preşedinţia Rusiei a comunicat că ar prefera consolidarea relaţiilor cu UE, dar a atras atenţia că trebuie să fie pregătită pentru orice situaţie. „Dacă UE merge pe această cale, da, trebuie să fim pregătiţi pentru ce este mai rău. Sigur că, dacă ne confruntăm cu o linie politică destructivă care ne afectează infrastructura şi interesele, atunci Rusia trebuie să fie pregătită în avans pentru astfel de măsuri neprietenoase", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Rusia s-au deteriorat după anexarea regiunii ucrainene Crimeea, în 2014, şi în contextul conflictului separatist din estul Ucrainei. Uniunea Europeană a impus o serie de sancţiuni Rusiei. La rândul său, Administraţia Vladimir Putin a criticat suplimentarea capabilităţilor militare în unele state est-europene membre NATO şi UE.

Uniunea Europeană a criticat condamnarea la închisoare a lui Aleksei Navalnîi, liderul opoziţiei ruse, cerând eliberarea imediată a acestuia. Rusia a expulzat diplomaţi din Germania, Polonia şi Suedia acuzaţi de participare la protestele opoziţiei. În replică, Germania, Polonia şi Suedia au expulzat diplomaţi ruşi.

„Relaţiile noastre se află într-un moment dificil. În mod categoric, relaţiile bilaterale sunt afectate grav, iar cazul Aleksei Navalnîi reprezintă atingerea nivelului cel mai scăzut", a declarat Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG