Linkuri accesibilitate

Germania se protejează de țările vecine. Vânzările de săpun și dezinfectanți au explodat


Germania a avertizat joi împotriva călătoriilor în țările vecine, după ce ministrul belgian de externe a intrat în terapie intensivă, iar Spania a declarat că pandemia de Covid-19 este „scăpat de sub control” în multe domenii.

Autoritățile germane au raportat pentru prima dată peste 10.000 de cazuri zilnice, așa că Berlinul a emis avertismente de călătorie pentru Elveția, Irlanda, Polonia, cea mai mare parte a Austriei și multe regiuni italiene, inclusiv capitala Roma.

„Situația în general a devenit foarte gravă”, a declarat Lothar Wieler, de la Institutul Robert Koch, agenția germană pentru boli infecțioase de la Berlin, care a spus că prin aceste măsuri există „încă șansa de a încetini o răspândire suplimentară a virusului”.

Europa părea să fi câștigat prima bătălie cu virusul după ce mai multe state au intrat în carantină în martie și aprilie, dar creșterea alarmantă a cazurilor din ultimele săptămâni a pus din nou continentul în centrul crizei.

Spitalizările și decesele în cea mai mare parte a Europei nu au atins încă nivelul valului inițial, dar autoritățile din multe țări sunt îngrijorate că situația se poate agrava rapid.

Peste 5,3 milioane de persoane din Europa au contractat boala și peste 204.000 au murit, potrivit ECDC - Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

India a înregistrat peste 7,7 milioane de cazuri - cel mai mare număr din lume după Statele Unite, care a înregistrat 8,3 milioane. În alte părți din Asia, din China până în Coreea de Sud sau Noua Zeelandă, carantina draconică și urmărirea riguroasă a contactelor bolnavilor de coronavirus au contribuit la menținerea bolii sub control.

Confruntați cu costurile enorme ale coronavirusului, liderii europeni sunt disperați să evite repetarea carantinei care le-a afectat masiv economiile în primăvară.

Dar, pe măsură ce numărul de cazuri a crescut, iar serviciile de sănătate au fost supuse unei presiuni tot mai mari, au fost forțați să impună și să extindă restricțiile locale care vizează reducerea adunărilor publice în zone din ce în ce mai largi.

Subliniind amploarea bolii, ministrul belgian de externe Sophie Wilmes a intrat joi în terapie intensivă. Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, a fost și el depistat pozitiv în urmă cu o zi.

„Al doilea val este o realitate", a declarat joi ministrul spaniol al Sănătății, Salvador Illa. „În multe zone ale țării noastre, epidemia este scăpată de sub control”.

O serie de regiuni spaniole solicită carantinări localizate, cum ar fi cele implementate în Franța și Italia, unde Lazio, regiunea din jurul Romei, s-a alăturat Lombardiei și Campaniei din jurul Milano și Napoli în impunerea carantinelor nocturne.

Pe fondul panicii, biroul de statistici din Germania a menționat că vânzările de hârtie igienică au crescut cu 90% săptămâna trecută de la nivelurile dinaintea crizei, cu salturi aproape la fel de accentuate în vânzările de dezinfectanți și săpun.

Doar Suedia, care s-a bazat în mare măsură pe măsuri voluntare de promovare a distanțării sociale, face din nou excepție declarând că persoanele în vârstă nu mai trebuie să se izoleze, având în vedere ratele de infecție cu COVID mai mici decât în primăvară.

Pe măsură ce criza s-a intensificat, o bună parte din bunăvoința publică s-a evaporat, iar guvernele centrale s-au angajat în dispute cu autoritățile locale, de la Manchester până la Madrid, cu privire la chestiuni care privesc sănătatea publică, bunăstarea sau transportul și situația din învățământ.

Odată cu venirea iernii, serviciile de sănătate privesc înainte cu îngrijorare, deoarece valul de pacienți cu COVID coincide cu bolile respiratorii sezoniere obișnuite.

„Suntem deja inundați” de cazuri, a spus Bruno Megarbane, șef de terapie intensivă la spitalul Lariboisiere din Paris. „Deci, într-adevăr, există teama că ne vom confrunta cu o situație foarte dificilă.”

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG