Linkuri accesibilitate

Germania a arestat un ofițer suspectat de spionaj în favoarea Rusiei


Germania, unul dintre cei mai mari furnizori de hardware militar pentru Ucraina, este o țintă majoră a operațiunilor de spionaj rusești, a căror amploare a crescut de la invadarea Ucrainei.

Procurorii germani au arestat un ofițer al agenției de achiziții militare, suspectat că a transmis informații secrete serviciilor secrete ruse, a anunțat procuratura federală.

Cetățeanul german, pe care procuratura l-a identificat doar ca Thomas H., a abordat în mod repetat consulatul Rusiei la Bonn și ambasada din Berlin din mai din proprie inițiativă și și-a oferit serviciile, scrie Reuters.

„Procurorul federal a arestat un ofițer german suspectat că lucra pentru un serviciu secret străin”, a scris ministrul Justiției Marco Buschmann pe platforma de socializare X (fosta Twitter). „Vigilența este la ordinea zilei”.

Germania, unul dintre cei mai mari furnizori de hardware militar pentru Ucraina, este o țintă majoră a operațiunilor de spionaj rusești, a căror amploare a crescut de la invadarea Ucrainei.

Bărbatul a predat informații obținute în timpul activității sale pentru a fi transmise unui serviciu de informații rusesc, a precizat procuratura federală.

El a fost arestat la Koblenz, sediul agenției de achiziții publice din vestul Germaniei, iar locuința și locul de muncă i-au fost percheziționate.

Un judecător a decis arestarea sa preventivă. Parchetul nu a oferit alte detalii. Ministerul german al Apărării a refuzat să comenteze acest caz.

Aproape 12.000 de oameni lucrează pentru agenția de achiziții, printre care aproximativ 1.800 de militari.

În 2021, agenția a încheiat acorduri pentru achiziționarea de arme și echipamente ale Bundeswehr, cu un volum total de 17,6 miliarde de euro.

În decembrie, autoritățile au arestat un angajat al Serviciului German de Informații Externe (BND) pe care îl bănuiau că spionează pentru Rusia.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG