Linkuri accesibilitate

Germania nu se va opune dacă Polonia trimite tancuri Leopard 2 Ucrainei


Germania refuză să trimită tancuri de luptă Leopard 2 Ucrainei, pentru a nu provoca Rusia. În imagine, cancelarul Olaf Scholz, la o bază militară din Germania, în octombrie.
Germania refuză să trimită tancuri de luptă Leopard 2 Ucrainei, pentru a nu provoca Rusia. În imagine, cancelarul Olaf Scholz, la o bază militară din Germania, în octombrie.

Germania nu se va opune în cazul în care Polonia va decide să trimită tancuri Leopard 2 Ucrainei, a transmis duminică ministrul de externe german, Annalena Baerbock.

Întrebată la postul tv francez LCI ce se va întâmpla dacă Polonia nu va mai aștepta un acord al Berlinului pe acest subiect, oficialul german a transmis că țara sa nu va sta împotrivă, transmite Reuters.

„Deocamdată nu a fost adresată o astfel de întrebare, dar dacă vom fi întrebați, nu ne vom opune”, a spus Annalena Baerbock.

Declarația reprezintă un pas în față în comparație cu poziția exprimată până acum de Germania, notează agenția de știri.

Cancelarul Olaf Scholz a declarat inclusiv duminică, după summit-ul la care a participat la Paris împreună cu președintele Emmanuel Macron, că deciziile cu privire la livrările de armament vor fi luate în coordonare cu țările aliate, incluzând NATO.

Germania s-a opus constant trimiterii de tancuri Leopard 2 Ucrainei; aliații Kievului nu au ajuns la un acord pe acest subiect nici la întâlnirea de vineri de la baza militară Rammstein din Germania.

Oficiali polonezi, în frunte cu premierul Mateusz Morawiecki, au dat însă de înțeles că ar putea decide să trimită astfel de echipament Ucrainei chiar dacă nu obține autorizația Germaniei.

De altfel, premierul Morawiecki a remarcat mesajul „uşor diferit” venit din partea ministrului de externe german, afirmând că oferă speranţă că Germania nu doar că nu va bloca (trimuterea de tancuri) ci va trimite în cele din urmă echipament greu, modern, pentru a ajuta Ucraina”, potrivit Reuteres, citată de The Guardian.

XS
SM
MD
LG