Linkuri accesibilitate

Ghețar din Himalaya prăbușit: 150 de morți, pericol de inundații


Circa 150 de persoane au murit duminică în nordul Indiei după ce un ghețar din Himalaya s-a rupt și a măturat în calea sa un baraj hidroelectric, provocând o viitură uriașă și evacuarea satelor din aval.

Un martor a descris un zid de praf, stâncă și apă, în timp ce o avalanșă uriașă se rostogolea pe valea râului Dhauli Ganga, situată la mai mult de 500 km (310 mile) în statul Uttarakhand, la nord de New Delhi.

„A venit foarte repede, nu a fost timp să alertez pe nimeni”, a declarat telefonic pentru Reuters Sanjay Singh Rana, care locuiește în partea superioară a râului din satul Raini. „Am crezut că și noi vom fi măturați.”

Om Prakash, oficial din conducerea statutului Uttarakhand, a declarat că între 100 și 150 de persoane e posibil să fi murit, dar numărul real nu a fost confirmat încă.

Șeful poliției de stat, Ashok Kumar, a declarat reporterilor că peste 50 de persoane care lucrează la baraj, proiectul hidroelectric Rishiganga, se numără printre cei morți. Kumar a mai spus că autoritățile au evacuat alte baraje pentru a putea acumula apa din râul Alakananda inundat.

Uttarakhand este predispus la inundații rapide și alunecări de teren, iar de la ultimul dezastru grupurile de protecție a mediului au cerut o revizuire a proiectelor de energie.

Serviciul public de stat NTPC a anunțat că avalanșa de duminică a avariat o parte a centralei hidroelectrice Tapovan Vishnugad, aflată în construcție în josul râului, fără a furniza alte detalii decât că situația este monitorizată continuu.

India și-a mobilizat forțele aeriene în operațiuni de salvare, iar echipele de intervenție au fost deja transportate cu avionul pentru a interveni alături de soldații aflați în recunoaștere la fața locului.

„India este alături de Uttarakhand și națiunea se roagă pentru siguranța tuturor acolo", a scris prim-ministrul Narendra Modi pe Twitter.

Filmările împărtășite de localnici au arătat că apa a rupt părți ale barajului Rishiganga, precum și orice altceva se afla în calea sa.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG