Linkuri accesibilitate

Punct final în dosarul „Caracal”. Gheorghe Dincă a fost condamnat definitiv la 30 de ani de închisoare


Gheorghe Dincă a fost condamnat la 30 de ani de închisoare, maximul pedepsei pe care o poate primi în România o persoană peste 65 de ani.
Gheorghe Dincă a fost condamnat la 30 de ani de închisoare, maximul pedepsei pe care o poate primi în România o persoană peste 65 de ani.

Curtea de Apel Craiova a închis, cu sentință definitivă, dosarul „Caracal”, caz care a vizat uciderea a două adolescente și care a stârnit controverse la nivel național în 2019.

Verdictul a fost dat la patru ani de când două adolescente din Caracal au fost date dispărute.

Gheorghe Dincă, principalul suspect în acest caz a primit 30 de închisoare pentru omucidere și trafic de persoane. Complicelui său, Ştefan Risipiţeanu, judecătorii i-au majorat pedeapsa pentru viol, de la 7 la 12 ani închisoare.

Faptele de care sunt acuzați cei doi s-au petrecut în vara lui 2019. Pe 24 iulie, Alexandra Măceșanu, o adolescentă de 15 ani din Caracal nu a mai ajuns acasă, de la Craiova. Părinții ei au raportat dispariția dar nimeni nu i-a băgat în seamă.

O zi mai târziu, adolescenta a apelat de trei ori numărul de urgență 112 și a cerut ajutorul autorităților. Fata a le-a spus polițiștilor că s-a urcat într-o mașină de ocazie și că a fost dusă împotriva voinței ei într-o casă din Caracal unde este sechestrată.

A urmat o uriașă bâlbă a autorităților care timp de aproape 24 de ore n-au făcut nimic. Când au intrat, totuși, în casa lui Gheorghe Dincă nu au mai găsit decât cenușa fetei, într-un butoi.

În timpul anchetei, un procuror de la DIICOT Craiova a legat cazul Alexandrei Măceșanu de o altă dispariție pe care o ancheta, a unei alte adolescente, Luiza Melencu. Legătura a fost mașina cu care ambele fete merseseră la ocazie. Este momentul în care ancheta de la Caracal e preluată de DIICOT iar Gheorghe Dincă e suspectat de dispariția ambelor fete.

Pe 27 iulie Gheorghe Dincă a mărturisit că a omorât-o şi pe Luiza şi a ars-o la fel ca şi pe Alexandra. Și-a schimbat apoi declarația, și le-a spus anchetatorilor că Luiza a fost luată din casa lui de alte persoane.

Pentru reacția întârziată în cazul Alexandrei, au fost demiși şeful Poliţiei Judeţene Olt, şeful Poliţiei Caracal şi soţia sa, care era şefa Postului Osica de Sus, la care se înregistrase prima dată dispariţia Alexandrei, a fost demis prefectul şi subprefectul de Olt. Chiar și ministrul de Interne, numit în funcţie de doar câteva ore, îşi dă demisia, nu înainte de a-l demite pe şeful Poliţiei Române.

Dosarul Caracal a ajuns în instanță în 2020, la Tribunalul Olt. Verdictul final s-a dat marți, 30 mai, la Curtea de Apel Craiova.

Gheorghe Dincă a primit 30 de ani de închisoare, maximul de pedeapsă care poate fi dat pentru persoanele de peste 65 de ani, pentru omucidere și trafic de persoane. Complicele său, Ştefan Risipiţeanu, a primit 12 ani închisoare pentru viol, cu 5 mai mult decât deciseseră magistrații de la Tribunalul Olt.

Magistrații de la CA Craiova au mai hotărât că Gheorghe Dincă să plătească daune morale de 500.000 euro mamei Alexandrei Măceşanu şi 100.000 de euro mamei Luizei Melencu şi altei persoane din familia fetei, precum 10.000 de euro faţă unei alte părți civile din dosar. Dincă a fost obligat şi la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în cuantum total de 750.000 lei.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG