Linkuri accesibilitate

Gheorghiu: Maia Morgenstern a recitat poezii scrise de Irina Rimes


Bogdan Gheorghiu îi reconfigurează portretul artistei Irina Rimes în tușe mai puțin cunoscute publicului
Bogdan Gheorghiu îi reconfigurează portretul artistei Irina Rimes în tușe mai puțin cunoscute publicului

Audiat în comisiile de specialitate din parlament pentru postul de ministru al Culturii, Bogdan Gheorghiu le-a împărtășit marți parlamentarilor detalii mai puțin știute despre Irina Rimes, pe care a desemnat-o ambasador al Zilei Brâncuși, alegere pentru care a fost criticat și ironizat.

  • Irina Rimes e o artistă din Republica Moldova care a fost aleasă artistul în cadrul evenimentul ”Omul Anului”, organizat anul trecut.
  • Nu multă lume știe că Irina Rimes scrie poezii, iar albumul - carte Cosmos a fost lansat anul trecut în cadrul unui eveniment la Teatrul de Operetă ”Ion Dacian”, și chiar marea actriță Maia Morgensten i-a recitat câteva versuri.
  • Irina Rimes este un artist respectat atât în România, cât și în Republica Moldova, ea adunând pe rețeaua Youtube peste 40 de milioane de vizualizări.
  • În 2019, revista Forbes a introdus-o în topul celor mai de succes tineri sub 30 de ani.

„Comparația cu alți artiști de care amintesc colegii mei nu-și are rostul”, a spus Bogdan Gheorghiu.

„Mi-am dorit ca Ministerul Culturii să devină o instituţie care să contribuie activ la o mai bună relaţionare a mediului cultural cu întreaga societate, să aibă o politică a porţilor deschise şi să lupte împotriva unor obiceiuri împământenite de enclavizare şi practici încremenite în timp", a spus Gheorghiu, citat de Hotnews.ro.

Cantautoarea Irina Rimes a fost desemnată ambasador onorific al Zilei Constantin Brâncuşi 2020 de ministrul demis al Culturii Bogdan Gheorghiu. Ziua Constantin Brâncuși este sărbătorită miercuri, 19 februarie.

Ministerul Culturii va marca Ziua Brâncuși pe 19 februarie, la 144 de ani de la nașterea sculptorului. Astfel, Muzeul Național de Artă al României (MNAR) oferă acces gratuit vizitatorilor pe parcursul întregii zile și organizează trei tururi ghidate în sala Brâncuși din Galeria Națională, în care se găsesc cele mai multe dintre operele lui Brâncuși, păstrate în România. Tururile se vor desfășura la orele 14.00, 16.00 și 19.30, anunță Ministerul Culturii.

„Începând cu lucrarea Cap de copil, prezentată la Salonul Oficial de la Paris din 1906, și terminând cu Prometeu, lucrările lui Brâncuși de la Muzeul Național de Artă al României ilustrează traseul stilistic al sculptorului până la momentul abandonării detaliului inutil în favoarea formelor. Colecția include, de asemenea, două machete (Scaun din piatră și Pilonul Porții Sărutului) pentru singurul ansamblu monumental realizat de artist, cel de la Târgu Jiu și o rară operă grafică, un schematic și elegant Nud feminin. Vor putea fi admirate, de asemenea, patru opere cu care MNAR a participat la expoziția „Brâncuși. Sublimarea formei” în cadrul festivalului pluridiscipinal Europalia de la Bruxelles, a cărui ediție din 2019 a fost dedicată României, cu accent special pe creația brâncușiană”, arată sursa citată.

XS
SM
MD
LG