Linkuri accesibilitate

Tot ce trebuie să știți despre iodura de potasiu - cine, când și cum trebuie să ia pastilele


Ministerul Sănătății a demarat campania de informare cu privire la iodura de potasiu în contextul războiului din Ucraina și a unui eventual pericol radioactiv. Imagine de arhivă cu iodură de potasiu de 65 de miligrame din Franța.
Ministerul Sănătății a demarat campania de informare cu privire la iodura de potasiu în contextul războiului din Ucraina și a unui eventual pericol radioactiv. Imagine de arhivă cu iodură de potasiu de 65 de miligrame din Franța.

Ministrul Sănătății a făcut recent apel la populația sub 40 de ani să intre „cât mai repede” în posesia pastilelor cu iodură de potasiu, stârnind teamă în rândul românilor, fiind criticat deopotrivă de medicii de familie.

Europa Liberă vă prezintă un scurt ghid al felului în care poate fi administrat acest medicament.

Ce este iodura de potasiu? Sarea de potasiu a iodului stabil (neradioactiv). Este utilizată pentru tratarea hipertiroidismului, în urgențele de radiații și pentru a proteja glanda tiroidă atunci când se utilizează anumite tipuri de produse radiofarmaceutice.

Cum obțineți iodura de potasiu? Iodura de potasiu de 65 de miligrame se eliberează gratuit de către 2.500 de farmacii din România, numai în baza prescripției medicale, eliberate de medicul de familie.

Când vor fi luate comprimatele? Pastilele nu vor fi administrate preventiv, ci doar în cazul expunerii la iod radioactiv ca urmare a unui incident nuclear, în primele 6 ore după anunțul autorităților, în doză unică.

Cum se administrează pastilele? Acestea pot fi mestecate sau înghițite de către adulți. Copiilor le este recomandă administrarea după dizolvarea în apă, lapte, sucuri naturale sau ceai. Femeile gravide, femeile care alăptează, nou-născuţii, sugarii şi copiii trebuie trataţi primii.

Ce cantitate trebuie luată? Peste 12 ani: 2 comprimate (echivalent cu 100 mg iod); copii cu vârsta între 3-12 ani: 1 comprimat (echivalent cu 50 mg iod); copii cu vârsta între 1 lună - 3 ani: jumătate de comprimat (echivalent cu 25 mg iod); nou-născuţi (cu vârsta până la o lună): un sfert de comprimat (echivalent cu 12,5 mg iod).

Notă: FDA, cea mai importantă agenție medicală din lume, recomandă administrarea unor doze mai mari de iodură de potasiu: 130 mg - la persoane peste 18 ani și copii de peste 12 ani cu greutate mai mare de 68 de kilograme; 65 mg - ​copii peste 12 ani cu greutate mai mică de 68 de kilograme și cei cu vârste între 3-12 ani; 32 mg - copii peste o lună și până la 3 ani; 16 mg - de la naștere până la o lună.

De ce iodura de potasiu? Această substanță poate ajuta la blocarea absorbției iodului radioactiv de către țesutul glandei tiroide, reducând riscul de cancer tiroidian.

Există contraindicații? Acestea vor fi comunicate de medicul de familie, în baza dosarului medical al fiecărei persoane, dacă suferă de hipersensibilitate la iodură de potasiu sau la oricare dintre excipienţi, de dermatită herpetiformă sau de unele afecțiuni autoimune rare. Ca regulă generală: pacienții cu tiroidectomie (glanda a fost eliminată parțial sau total) nu vor lua pastilele, nici cei de peste 40 de ani. Nu există contraindicații pentru femeile gravide sau care alăptează.

De ce persoanele peste 40 de ani nu au voie să ia iodura de potasiu? Glanda tiroidă este cea mai sensibilă parte a corpului la iodul radioactiv. Persoanelor peste această vârstă nu li se recomandă administrarea deoarece riscul de a dezvolta cancer tiroidian este mai redus, beneficiile fiind minime, iar riscul de reacții adverse este mai mare. Excepție: atunci când nivelul de radiație este foarte ridicat.

Care sunt reacțiile adverse? Majoritatea reacțiilor adverse presupun hipersensibilitate, precum erupţiile cutanate tranzitorii, umflarea glandelor salivare, dureri de cap, tulburări gastro-intestinale. Acestea pot fi uşoare sau severe ca intensitate şi variază în funcție de doză. Administrarea continuă poate determina depresie, nervozitate, impotenţă sexuală şi insomnie.

Cum se păstrează comprimatele? Într-un loc sigur, uscat și răcoros, la întuneric, fără să fie la îndemâna copiilor. Țineți minte unde le-ați depozitat!

Surse: Ministerul Sănătății, INSP, FDA

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Abonează-te la
„3 minute” de la Europa Liberă

Luni – vineri, scurt și cuprinzător

XS
SM
MD
LG