Linkuri accesibilitate

Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, câștigă la scor un al doilea mandat


Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a câștigat al doilea mandat după o campanie electorală dominată de preocupările de securitate ale țării.
Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a câștigat al doilea mandat după o campanie electorală dominată de preocupările de securitate ale țării.

Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a câștigat un al doilea mandat cu o victorie zdrobitoare. După numărarea a peste 90% din buletinele de vot, Nauseda a luat 76% din voturi. Campania electorală a fost dominată de războiul Rusiei în Ucraina și preocupările de securitate ale țării.

Gitanas Nauseda și-a anunțat duminică realegerea după o campanie dominată de preocupări legate de securitate în țară, în Uniunea Europeană și în statele membre NATO din vecinătatea Rusiei, transmite Reuters.

„Poporul lituanian mi-a acordat un mare mandat de încredere și sunt conștient că va trebui să prețuiesc acest credit al încrederii”, a declarat el jurnaliștilor la Vilnius, potrivit postului public lituanian LRT, citat de Politico.

Buletinele de vot din aproape 90% din secțiile de votare au arătat că Nauseda, în vârstă de 60 de ani, a câștigat aproximativ trei sferturi din voturi, urmată de premierul Ingrida Simonyte, în vârstă de 49 de ani, din partea partidului de guvernământ Uniunea Patriei, de centru-dreapta.

„Aș dori să-l felicit pe președintele ales al Lituaniei”, a declarat Simonyte.

Rezultatul alegerilor arată că sprijinul pentru un al doilea mandat al lui Nauseda este cel mai mare în țară de când Lituania s-a desprins de Uniunea Sovietică, în 1991.

Gitanas Nauseda le-a spus susținătorilor din capitala Vilnius că va continua să lucreze pentrun îmbunătățirea capacității de apărare ale țării.

„Independența și libertatea Lituaniei sunt ca un vas fragil pe care trebuie să-l prețuim și să-l ferim de crăpături”, a spus el.

Țara baltică are 2,8 milioane de locuitori și este unul dintre cei mai fermi aliați ai Ucrainei de la invazia Rusiei din 2022. Ca și alte țări din regiune, Lituania se teme că ar putea fi următoarea țintă a Moscovei.

Președintele Lituaniei are un rol semi-executiv, care include conducerea forțelor armate, prezidarea organismului suprem de apărare și politică de securitate națională și reprezentarea țării la summiturile UE și NATO.

Președintele stabilește politica externă și de securitate în tandem cu guvernul, poate respinge legile și are un cuvânt de spus în numirea oficialilor-cheie, cum ar fi judecătorii, procurorul-șef, șeful apărării și șeful băncii centrale.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG