Linkuri accesibilitate

Google, amendată cu 10.000 de lei pentru „Catedrala Prostirii Neamului”


RUSSIA -- Glasses in front of a computer screen shows a Google sign - generic

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a dispus sancționarea Google România cu amendă în valoare de 10.000 de lei din cauza apariției denumirii „Catedrala Prostirii Neamului” pe aplicația Google Maps.

Conform CNCD, decizia Google București de a nu lua nicio măsură și de a nu informa Google Ireland Limited cu privire la schimbarea denumirii Catedralei Mântuirii Neamului în „Catedrala Prostirii Neamului” pe aplicația Google Maps reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate.

CNCD a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale de 10.000 lei printr-o hotărâre a fost adoptată cu unanimitate de voturi (8 voturi).

Colegiul director obligă compania să publice un rezumat al hotărârii cu link pe prima pagină a site-ului Google, varianta în limba română, timp de 10 zile.

Se recomandă ca în viitor Google București să informeze acționariatul privind situații similare, să traducă codul de conduită și în limba română, totodată să accesibilizeze sistemul de raportare (inclusiv în limba română)”, transmite CNCD.

Este pentru prima oară în România când o instituție publică cere Google să își schimbe prima pagină – fie și prin publicarea deciziei administrative a CNCD.

La începutul lunii mai 2020, denumirea „Catedrala Mântuirii Neamului” a fost schimbată pe Google Maps, noul nume fiind „Catedrala Prostirii Neamului”.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a criticat dur această situație la acel moment, spunând că „recentul atentat pe Google Maps asupra numelui „Catedralei Naționale”, ridicată în memoria celor mai buni dintre oamenii acestei țări, eroii ei, este încă o probă a urii unora care, cu sau fără voia lor, ajung să compună câteva nuclee ideologice dur anticreștine / antiortodoxe din România (…) Toți acești mici și ridicoli autoimprovizați dumnezei de carton ideologic sunt suicidar animați de principiul distrugerii ordinii morale personale și publice țesute și hrănite de creștinism. Hristofobia unor oameni care ajung să comită gestul de a modifica hoțește pe Google Maps numele unui edificiu pe care Biserica Ortodoxă cu sprijinul firesc al Statului Român îl ridică in memoria tuturor eroilor din istoria acestei țări creștine, indică o periculoasă patologie morală care face deja foarte mult rău Europei și lumii civilizate de creștinism de-a lungul a două milenii”.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

A început anul universitar
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:46 0:00
XS
SM
MD
LG