Linkuri accesibilitate

Gorbaciov: Lumea se află în fața unui „pericol colosal”


Ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov

Ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov a declarat într-un interviu pentru BBC că atmosfera dintre Rusia şi Occident rămâne "rece”, dar ”e tot război": „uitaţi-vă la ce se întâmplă. În diferite locuri se întâmplă încăierări, schimburi de focuri de armă. Avioane şi nave sunt trimise peste tot. Nu este genul de situaţie pe care să ne-o dorim".

Gorbaciov, care este unul dintre artizanii unificării Germaniei a subliniat că principiul său în timpul mişcării din Germania de Est care a dus la căderea Zidului Berlinului a fost că "nu trebuie să existe vărsare de sânge" :„nu puteam permite să se întâmple aşa ceva în legătură cu o chestiune de o aşa magnitudine pentru Germania, pentru noi, pentru Europa, pentru întreaga lume. Prin urmare, am anunţat că nu ne vom amesteca".

Din punctul de vedere al fostului lider sovietic, tensiunile dintre Rusia şi Occident se află la limita unei confruntări: „atâta timp cât există arme de distrugere în masă, în special arme nucleare, pericolul este colosal". Gorbaciov a mai adăugat că "toate statele - absolut toate statele - trebuie să declare că armele nucleare trebuie distruse. Asta pentru a ne salva pe noi şi planeta".

Mihail Gorbaciov are 88 de ani Uniunii Sovietice și a condus URSS din 1985 până în 1991. Încercările sale de reformă au dus la încheierea războiului rece, la încetarea monopolului politic al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice și la prăbușirea Uniunii Sovietice. A primit Premiul Nobel pentru Pace în 1990 pentru "rolul său conducător în procesul de pace" care a dus la căderea Zidului Berlinului şi "a adus Războiul Rece la un sfârşit paşnic".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG