Linkuri accesibilitate

Erdogan anunță că 18.000 de migranți au trecut granița spre Europa. UE urmărește cu îngrijorare


Refugiați sirieni se îmbarcă în autobuz cu destinația Edirne, aproape de granița europeană
Refugiați sirieni se îmbarcă în autobuz cu destinația Edirne, aproape de granița europeană

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat că 18.000 de migranți au trecut granița spre Europa, după ce țara sa le-a premis să plece, relatează BBC.

Numărul va ajunge la 25.000 până la 30.000 în zilele următoare. Erdogan spune că Turcia nu mai poate face față numărului mare de oameni care fug din cauza războiului civil din Siria și acuză UE că nu și-a respectat promisiunile privind valul de refugiați.

Grecia a anunțat că a blocat mii de migranți să intre „ilegal” din Turcia, forțele de ordine folosind gaze lacrimogene pentru a împrăștia mulțimea.

Decizia lui Erdoğan vine după ce zeci de soldaţi turci au murit în urma unui bombardament în provincia siriană Idlib. Turcia speră să forţeze astfel UE şi NATO să sprijine operaţiunea militară pe care o desfăşoară în Siria, acolo unde au loc dese confruntări cu armata siriană sprijinită de Rusia.

Turcia găzduiește 3,7 milioane de refugiați sirieni, precum și migranți din alte țări, cum ar fi Afganistanul, pe care i-a oprit să plece spre Europa, în cadrul unui înțeelegeri cu UE. Dar Erdogan a acuzat UE că și-a încălcat promisiunile.

Uniunea Europeană urmărește cu ”atenție și îngrijorare'' afluxul necontrolat de migranţi din Turcia spre graniţele sale de est, în Grecia şi Bulgaria, a declarat sâmbătă comisarul european Ursula von der Leyen.

Într-o postare pe twitter, președintele Comisiei Europene a precizat că, împreună cu președintele Consiliului European, Charles Michel, a fost în permanentă legătură cu premierii celor două state, Mitsotakis și Borissov.

„Prioritatea noastră în această etapă este să ne asigurăm că Grecia şi Bulgaria primesc sprijinul nostru deplin. Suntem pregătiţi să oferim sprijin suplimentar, în special prin intermediul Frontex (Agenţia Europeană pentru Garda de Frontieră şi Coastă) la graniţele terestre'', a mai spus Ursula von der Leyen.

Grupuri de oameni au aruncat, sâmbătă dimineața, pietre către poliția greacă de pe partea turcă a graniței. Autoritățile nu au permis reprezentanților mass-media să se apropie de partea greacă a graniței, iar jurnaliștii au fost ținuți la un kilometru distanță. Un martor Reuters a spus că zona miroase puternic a gaze lacrimogene.

”Guvernul va face tot ce este necesar pentru a-și proteja granițele”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Stelios Petsas, reporterilor. În ultimele 24 de ore, a spus el, autoritățile din Grecia au prevenit încercarea a 4.000 de persoane de a trece frontiera.

XS
SM
MD
LG