Linkuri accesibilitate

Grapini vicepreședintă într-o comisie parlamentară - Băsescu amânat: birocrația UE la lucru


Maria Grapini
Maria Grapini

Grapini „in” – Băsescu „on hold”. Cei care nu știau cum funcționează birocrația europeană au avut astăzi un perfect exemplu urmărind felul în care a decurs alegerea președinților și vice-președinților comisiilor și comitetelor parlamentare.

Orice proiect de directivă sau rezoluție trece mai întâi printr-o comisie parlamentară, iar acolo grupurile politice transnaționale caută să-și plaseze oamenii la conducere, pe durata mandatului parlamentar, astfel încât să poată decide agenda reuniunilor și voturilor, să poată hotărî care proiect de legislație e discutat sau votat, ori care este omorât în fașă sau amânat nedefinit.

Punctul 213 al Regulamentului Parlamentului spune că fiecare comisie parlamentară are un președinte și patru vice-președinți, aceștia, pentru a asigura reprezentativitatea întregului parlament, trebuind să vină din familii politice și țări diferite și să nu fie toți patru bărbați sau (caz mai greu de imaginat) toți patru femei.

Grupurile parlamentare știu foarte bine că nu pot propune doar bărbați sau doar femei pentru o comisie, și totuși au făcut-o astăzi cu două comisii: la Afaceri Externe (AFET), cea mai prestigioasă, grupurile au numit candidați cinci bărbați pe cele cinci posturi: președintele și patru vice-președinți (printre care Traian Băsescu de la PPE); iar la comisia pentru Piața internă și protecția consumatorilor (IMCO), președinta și patru femei (printre care Maria Grapini de la socialiști).

Rezultatul a fost că la AFET (Afaceri Externe), președintele, germanul David McAllister (în ciuda numelui său, el este german, din PPE - CDU), după ce i-a făcut pe cei 68 de membri, prezenți în complet, să-l voteze pe primul vice-președinte (operațiune obligatorie, altfel nu ar fi fost o comisie funcțională), a amânat celelalte trei numiri, inclusiv pe cea a lui Traian Băsescu, pentru sesiunea care va avea loc peste două săptămâni, pe 24 iulie, cerându-le să găsească o femeie printre membri.

În schimb, la comisia IMCO (Piața Internă și Protecția Consumatorilor), unde, în afară de președinta Petra De Sutter, o ecologistă belgiancă, flamandă, candidate pe cele patru posturi de vice-președinte erau patru femei, gruparea liberală a lui Cioloș Renew Europe s-a mișcat foarte repede, înlocuind-o în ultimul moment pe cehoaica Dita Charanzová cu francezul Pierre Karleskind. Asta a făcut ca ceilalți (celelalte) trei vice-președinți femei, inclusiv Maria Grapini, să fie numiți fără probleme.

La Afaceri Externe (AFET) însă, totul a decurs strict birocratic, ajungându-se la amânarea sesiunii, întrucât trebuia absolut o femeie printre candidați, iar grupurile o știau foarte bine, și totuși nu au ținut seama.

Cei patru candidați, cu toții est-europeni, au fost: - 1. de la PPE (Traian Băsescu); 2. de la socialiști (însuși șeful socialiștilor europeni, bulgarul Serghei Stanișev); 3. de la Renew Europe (estonul Urmas Paet) și 4. de la euroscepticii din ECR (polonezul Witold Waszczykowski, un apropiat al lui Kaczynski, din partidul PiS).

Teoretic, dacă ar fi trebuit doar înlocuit unul din ei printr-o femeie, totul îi favoriza pe primii trei:

  • -bulgarul Stanișev nu putea să nu treacă, e europarlamentar vechi, fost prim-ministru și șeful socialiștilor europeni; e și cetățean rus, că-i născut la Herson, în Ucraina, și înainte să conducă Bulgaria și-a luat doctoratul la Moscova.
  • -estonul din partidul lui Macron și Cioloș nu ar fi putut să nu fie vice-președinte la afaceri externe, căci și el cunoaște Rusia și е fost ministru de externe.

Așa încât, s-ar fi zis că unul dintre Băsescu și polonez ar fi căzut ca să lase loc unei femei. Toate șansele erau de partea lui Băsescu. Este fost președinte și e PPE, ca și șeful comisiei, germanul McAffet.

Dar deocamdată a intrat definitiv doar conservatorul și euroscepticul polonez Waszczykowski, deoarece comisia avea nevoie de un vice-președinte (pe lângă președinte) pentru a funcționa. Cei patru vice-președinți fiind numiți de grupuri pentru una din cele patru poziții, în ordine, 1-2-3-4, Waszczykowski fusese propus pe poziția unu, după care votul pentru Băsescu, Stanișev și Paet s-a suspendat, celor trei partide (principalele din parlament: PPE, socialiștii și Renew Europe) cerându-li-se să facă în așa fel, să discute intern sau între ele, astfel încât unul din cei trei candidați rămași să fie înlocuit de o femeie. E probabil că Renew Europe, care a înlocuit deja în ultimul moment o femeie cu un bărbat pentru IMCO nu o va mai face.

E de prevăzut acum că până pe 24 iulie va fi mare presiune pe PPE să-l înlocuiască pe Băsescu întrucât ei au deja un bărbat în comisie: chiar pe președintele McAllister, iar bulgarul Stanișev e chiar președintele socialiștilor europeni. McAllister (PPE) a și spus de altfel, suspendând ședința, că “și PPE are femei europarlamentare capabile”, ceea ce nu se anunță bine pentru candidatura lui Băsescu.

Maria Grapini este în schimb, începând de astăzi, vice-președintă a comisiei Parlamentului European pentru Piața internă și protecția consumatorilor (IMCO), în ciuda faptului că la vot toată lumea a numit-o pe Grapini: Gratini, cu –T-.

Alți români care au mai fost votați azi în comisii parlamentare (dar voturile nu sunt încă încheiate în toate comisiile) sunt:

-- Adina Vălean (PNL, PPE) - președinte la Industrie, cercetare și energie (ITRE);

-- Iuliu Winkler (UDMR, PPE) vice-președinte la Comerț Internațional (INTA);

-- Cristian Bușoi (PNL, PPE) vice-președinte la Mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI).

-- Daniel Buda (PNL, PPE) vice-președinte la Agricultură și dezvoltare rurală (AGRI)

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG