Linkuri accesibilitate

Greșeală de redactare în dosarul „Mită pentru permis”: examinatorii auto s-au întors la muncă


DNA a descoperit o adevărată comoară la domiciliile polițiștilor și funcționarilor de la Permise Suceava
DNA a descoperit o adevărată comoară la domiciliile polițiștilor și funcționarilor de la Permise Suceava

După ce două instanțe au stabilit că polițiștii acuzați de luare de mită în dosarul permiselor de la Suceava se pot întoarce la serviciu pe vechile funcții de examinatori auto, DNA Suceava i-a chemat la audieri pe cei patru și le-a interzis să-și exercite profesia.

Atât Tribunalul cât și Curtea de Apel Suceava au omis să treacă în încheiere interdicția de exercitare a funcției. Potrivit surselor noastre, acest lucru s-a întâmplat datorită unei greșeli de redactare a deciziei.

În aceste condiții, DNA a luat față de cei patru polițiști o măsură suplimentară, modificând conținutul controlului judiciar impus.

În zilele de 15 și 16 martie 2021, procurorii din cadrul Serviciului teritorial Suceava au impus unui număr de patru inculpați, toți angajați la Compartimentul regim permise de conducere si examinări din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Suceava, o nouă obligație și anume interdicția de a exercita profesia, meseria și de a desfășura activitatea în exercitarea căreia a săvârșit fapta, respectiv cea de agent examinator în cadrul respectivului serviciu”, se arată într-un răspuns al DNA la solicitarea Europa Liberă.

Ce au stabilit judecătorii

În dosarul de corupție de la Serviciul de Permise Suceava, Tribunalul a decis, pe 16 februarie 2021, ca patru polițiști examinatori să nu mai stea în arest preventiv și să fie cercetați sub control judiciar, iar alți trei inculpați să fie cercetați în arest la domiciliu. Decizia a fost luată de judecătorul Nicolae Șepelea de la Tribunalul Suceava.

Pe 19 februarie 2021, Curtea de Apel Suceava a admis în parte contestația DNA și a stabilit că Radu Ionuț Obreja, fostul șef al Serviciului Permise Suceava, împreună cu complicii săi Gheorghe Perijoc și Florin Bolohan să fie cercetați în continuare în stare de arest preventiv.

Tot atunci, instanța a stabilit ca agenții de poliție Leon Mihăiescu, Cristian Blîndu, Cezar Macoviciuc și Iulian Florin Mihăiescu să fie eliberați și cercetați sub control judiciar. Motivele invocate de instanță sunt cel puțin bizare: polițiștii, deși au comis fapte grave în abstract, nu erau factori decizionali, grupul infracțional a fost destructurat și rezonanța socială a faptelor s-a estompat la 3 luni de la arestările preventive.

Omisiune gravă

Printre interdicțiile impuse de judecători nu se regăsește și cea de a-și exercita profesia. Asta deși că presupusa mita ar fi fost pretinsă tocmai pentru a trece cu vederea diverse deficiențe ale viitorilor șoferi.

Dispune înlocuirea măsurii arestării preventive(…), cu măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data rămânerii definitive a prezentei încheieri, faţă de inculpații Mihăiescu Leon Ionuț, Blîndu Cristian, Cezar Macoviciuc și Popovici. Se vor supune, pe durata măsurii preventive a controlului judiciar, următoarelor obligaţii: a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de drepturi şi libertăţi sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; b) să informeze de îndată Tribunalul Suceava sau organul în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la Poliţia municipiului Suceava, desemnată cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat. d) să nu depăşească limita teritorială a judeţului Suceava, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului (în cursul urmăririi penale), a instanţei în faţa căreia se află cauza (în faza de judecată); e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu inculpaţii Obreja Radu-Ionuţ, Perijoc Gheorghe-Ionel, Bolohan Florin, Popovici Radu, Mihăiescu Iulian-Florin, Blîndu Cristian, Macoviciuc Nicolae-Cezar, să comunice periodic informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă”, se arată în decizia instanței.

După trei luni de arest preventiv, cu acest document în buzunar, cei patru s-au prezentat la serviciu, iar Macoviciuc, Mihăiescu și Blîndu au cerut să-și reia activitatea de examinatori la proba practică pentru permisul auto, lucru care a generat un adevărat scandal local.

Interesul local vs. „Fără penali în funcții publice”

Decizia polițiștilor de a se prezenta la serviciu a fost acceptată de noul prefect al județului. Iulian Cimpoeșu, susținut de USR, arată că a acționat doar în interesul cetățenilor și că altă variantă nu există, având în vedere deficitul de personal din instituție.

Administraţia publică înseamnă să pui cetăţeanul în centrul atenţiei, să-i vrei binele. Am primit zeci de mesaje atât personal, cât şi pe pagina instituţiei prefectului pentru deblocarea activităţii acestui serviciu. Am discutat personal la Ministerul de Interne, la Bucureşti la direcţia generală a acestui serviciu, m-am consultat domnul subcomisar şi cu ambii subprefecţi şi nu am găsit o variantă mai bună pentru a debloca un serviciu atât de important (…) Am fost pe deplin conştient că îmi asum o mare responsabilitate, că voi fi atacat atât personal, cât şi politic pentru această decizie. Tocmai de aia vreau să iese în evidenţă faptul că am pus mai presus interesul oamenilor care au nevoie ca acest serviciu să funcţioneze, decât interesul meu personal”, a spus Cimpoeșu în cadrul unei conferințe de presă.

Milionarul împuternicit

Unul dintre cei reținuți de procurorii DNA este fostul șef al Serviciului de permise Suceava, Radu Obreja. Acesta a fost în funcție doar un an, din octombrie 2017 până în 2018, fiind împuternicit succesiv de două ori la conducerea instituției.

Despre acesta, DNA susține că „în anumite zile, în funcție de numărul de candidați care fraudau proba teoretică, putea încasa cu titlu de mită peste 20.000 euro”. Banii erau dați unei persoane de încredere care achiziționa diverse imobile al căror proprietar era în fapt Obreja, „fie transforma sumele de bani în valută convertibilă pe piața neagră a schimbului ilegal de valută”.

În noiembrie 2020, DNA Suceava a reținut în acest caz 14 inculpați, printre care 7 polițiști și doi funcționari publici care, în perioada 2018 - 2020, la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Suceava ar fi format o grupare infracțională condusă de Radu Obreja în care, alături de polițiști și funcționari, ar fi fost cooptate mai multe persoane, printre care instructori auto și angajați ai Registrului Auto Român (R.A.R.).

Gruparea, structurată pe mai multe paliere, ar fi acționat în scopul obținerii de sume de bani în legătură cu fraudarea examenelor practice pentru obținerea permiselor de conducere și în legătură cu înmatricularea autoturismelor. Promovarea candidaților s-ar fi asigurat contra unor sume de bani cuprinse între 300-1500 euro la traseu, 3.000-6.000 euro la examinarea teoretică. La înmatricularea autoturismelor, membrii grupului urgentau / facilitau / asigurau fără programare, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 200-1.000 euro, omologarea / verificarea R.A.R. precum și înmatricularea provizorie și definitivă a autoturismelor”, se arată într-un comunicat al DNA.

După efectuarea a 67 de percheziții, polițiștii au găsit peste un milion de euro în locuințele percheziționate. Unele bancnote erau ținute în seif, altele erau ascunse în pereți sau depozitate în ligheane, ori găleți.

  • 16x9 Image

    Virgil Burlă

    Jurnalist de investigații, a lucrat în 20 de ani de carieră la diverse publicații. Uneori cu patimă sau cu sentimentul că totul este pierdut. Ghidat de interesul public și pasionat de studiul comunismului ca experiment social, Virgil Burlă crede că jurnaliștii sunt „agenții sanitari” ai societății.

XS
SM
MD
LG