Linkuri accesibilitate

Incendiile din Grecia | Doi oameni au murit după ce un avion de stingere a incendiilor s-a prăbușit pe insula Evia


Avionul Canadair s-a prăbușit la câteva zile după ce premierul grec a spus că flota aeriană este învechită și periculoasă.

Un avion de salvare și combatere a incendiilor s-a prăbușit marți după-amiază în Grecia, pe insula Evia, în timpul unei misiuni. Cei doi piloți de la bord au murit, potrivit autorităților elene.

La bordul avionului amfibiu Canadair CL-215, deținut de guvernul grec, se aflau pilotul și copilotul, amândoi decedați în urma accidentului.

Într-un clip video distribuit de canalul de stat ERT, avionul care stingea flăcările intră cu aripa într-un copac și se prăbușește pe deal, după care explodează.

Pe 23 iulie, premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, a declarat într-un discurs de la o bază aeriană că flota existentă este prea veche și nu satisface criteriile de siguranță.

Mitsotakis a anunțat pe 24 iulie în fața parlamentului grec că țara sa va continua să închirieze și să primească avioane de salvare, dar că nu mai există altele de cumpărat în lume.

Grecii încearcă, în schimb, să creeze un acord cu Australia în care fiecare țară ar deține o flotă de aeronave de urgență în sezonul lor estival, făcând schimbul între emisfere după nevoie.

Linia de producție Canadair, de care ținea avionul prăbușit marți, nu este deocamdată funcțională - o comandă plasată acum ar fi executată în 2026, precizează Mitsotakis.

Acesta din urmă a anunțat și înăsprirea pedepselor pentru incendierea cu intenție sau din neglijență. Pe mai multe insule, printre care Corfu și Rodos, incendiile au fost provocate intenționat.

„Crimele de mediu sunt acum infracțiuni”, a declarat acesta în fața parlamentului.

Cu toate acestea, Mitsotakis a spus că incendiile de asemenea anvergură sunt inevitabile; experții și opoziția afirmă, în schimb, că se datorează în mare parte lipsei de cooperare și seriozitate a guvernului.

În mod controversat, autoritățile grecești au trimis polițiștii pe insula Rodos cu un avion militar, în timp ce pompierii voluntari din Slovacia au trebuit să ia un feribot timp de 16 ore pentru a ajunge acolo. De pe insulă au fost evacuate peste 20.000 de persoane.

Autoritățile de la Atena au mai anunțat, separat, că trupul unui crescător de animale în vârstă de 41 de ani, dat dispărut de duminică, a fost găsit ars într-o baracă dintr-o zonă greu accesibilă din Evia, potrivit Reuters.

Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG