Linkuri accesibilitate

Grecia insistă asupra „pașapoartelor de vaccinare” pentru a salva turismul


Turismul este una dintre principalele ramuri ale economiei din Grecia iar pandemia cu coronavirus l-a afectat drastic
Turismul este una dintre principalele ramuri ale economiei din Grecia iar pandemia cu coronavirus l-a afectat drastic

Ideea unui document care să permită circulația în interiorul Uniunii Europene a persoanelor vaccinate a fost discutată joi în cadrul unei videoconferințe la care au participat liderii UE. Cele mai vocale susținătoare ale acestui proiect sunt Grecia și Austria, care susțin că măsura ar putea ajuta industria turismului din Europa, puternic afectată de pandemia cu coronavirus.

Propunerea nu este însă acceptată de majoritatea țărilor din blocul european, scrie BBC, care notează că Franța și Germania spun că astfel de documente ar putea fi premature, deoarece nu sunt suficiente date care să demonstreze că o persoană vaccinată nu poate transmite mai departe virusul.

Un alt aspect invocat de țările care s-au opus a fost cel al discriminării persoanelor care nu au fost incluse încă în campaniile de vaccinare. Tinerii, de exemplu, nu sunt incluși în etapele inițiale de imunizare iar un eventual “pașaport de vaccinare” i-ar împiedica să se bucure de o vacanță la vară.

„Atât timp cât numărul persoanelor vaccinate încă este mult mai mic decât al celor care aşteaptă vaccinare, statul nu trebuie să trateze diferit cele două grupuri. În plus, trebuie să se demonstreze clar dacă persoanele vaccinate nu mai sunt contagioase", a declarat cancelarul Germaniei, Angela Merkel, într-un interviu acordat publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Grecia - ca și Israel - are deja certificate de vaccinare digitale, iar alte țări precum Danemarca și Suedia au vorbit despre dezvoltarea lor.

Turismul din Grecia, puternic afectat

Vicepremierul grec Akis Skertsos a declarat pentru BBC că un certificat digital comun „nu este deloc discriminatoriu”. El a susținut că turiștii nevaccinați ar putea vizita Grecia și în această vară, dar procedura pentru ei ar fi mai lentă - ar trebui să fie testați și ar trebui să se autoizoleze la sosire.

Grecia și Cipru au fost de acord să primească turiști israelieni negativi pentru Covid în această vară - cei care își pot dovedi statutul cu certificatul digital „verde” israelian.

Ministrul grec al turismului, Harry Theocharis, a declarat că se poate ajunge la un acord similar cu Marea Britanie. Cu toate acestea, guvernul britanic nu a aprobat încă niciun certificat de vaccinare

Turismul din Grecia a scăzut dezastruos anul trecut din cauza pandemiei. Veniturile produse de acest domeniu au scăzut la 4 miliarde EUR (3,5 miliarde GBP; 5 miliarde USD), de la 18 miliarde EUR în 2019, relatează agenția de știri Reuters. Turismul reprezintă aproximativ o cincime din economia greacă.

La rândul său, cancelarul austriac Sebastian Kurz a scris pe Twitter că „pledăm pentru o trecere digitală verde, ca cea a Israelului”. „Acest lucru ar trebui să vă permită să demonstrați, pe telefonul dvs. mobil, că ați fost testat, inoculat sau că ați recuperat [de la Covid]. să se bucure de evenimente și bucătărie."

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG