Linkuri accesibilitate

Grecia, redeschisă din luna mai. Ce condiții trebuie să îndeplinească turiștii


Greece - Turiști în vizită la Partenon, pe Acropole

Persoanele vaccinate împotriva Covid, cele care au un test negativ sau care au dobândit anticorpi după ce au fost infectate cu noul coronavirus vor putea să-și facă vacanța în Grecia în această vară, a anunțat marţi ministrul grec al turismului, Harry Theocharis.

„Turiştii sunt bineveniţi dacă înaintea călătoriei au fost vaccinaţi, ori au anticorpi, ori au fost testaţi negativ”' pentru COVID-19, a declarat ministrul grec, citat de Reuters.

Chiar și așa , turiştii vor fi supuşi unor teste aleatorii, a adăugat oficialul grec.

El a spus că Grecia este pregătită cu un protocol sanitar complet pentru vara acestui an și că își va deschide de la jumătatea lunii mai sezonul turistic de vară. Mesajul oficialului grec a fost transmis de la Atena pentru Târgul de Turism de la Berlin.


Teocharis spune că după ce se va încheia vaccinarea persoanelor vulnerabile, prioritate vor avea angajații din industria ospitalității iar în rândul acestora vor fi făcute testări frecvente.

Grecia, dependentă economic de turism, militează pentru introducerea pașaportului în Uniunea Europeană pentru a salva sezonul turistic. În schimb, Germania și Franța se opun, arătând că s-ar introduce o formă de discriminare și ar încălca principiul voluntar al vaccinării.

„Pentru state precum Grecia, care sunt dependente de turism, este imperativ ca această problemă să fie rezolvată înainte de sezonul de vară", a scris premierul grec Kyriakos Mitsotakis într-o scrisoare adresată președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Un sfert din Produsul Intern Brut al Greciei vine din industria turistică, iar 2020 a dus la o scădere economică de 11,6% ca urmare a măsurilor restrictive impuse de pandemie.

Grecia a prezentat și un model al acestui posibil certificat de vaccinare. Un cod QR digital, care poate fi scanat ori de câte ori cineva intră în țară pe cale aeriană, maritimă sau feroviară. Varianta este, de altfel, testată deja alături de Cipru și Israel.

Comisia Europeană a anunţat că va prezenta pe 17 martie un pachet de măsuri axat pe desfăşurarea călătoriilor şi ridicarea restricţiilor impuse din cauza pandemiei în Uniunea Europeană, care va include şi o propunere privind „paşapoartele verzi digitale''.

Dacă va fi instituit, acest document digital va arăta dacă titularul său a fost sau nu vaccinat anti-COVID-19, rezultatele la testele de COVID-19 efectuate sau dacă a trecut printr-o infecţie cu noul coronavirus.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG