Linkuri accesibilitate

Grecii merg la vot. Tsipras se luptă pentru supraviețuirea politică


Alexis Tsipras se luptă la alegerile de duminică pentru supraviețuirea politică
Alexis Tsipras se luptă la alegerile de duminică pentru supraviețuirea politică

Alegătorii greci merg duminică la vot pentru a-și alege un nou Parlament, în cadrul alegerilor anticipate, în condițiile în care partidul de stânga al premierului Alexis Tsipras, Syriza, este așteptat să fie devansat de opoziția conservatoare.

După aproape cinci ani la putere, cel mai longeviv premier de criză al Greciei - și, de asemenea, cel mai tânăr din ultima sută de ani - se luptă pentru a recupera cele 10 procente care îl despart de contracandidații săi de la partidul Noua Democrație pe fondul unei nemulțumiri generalizate după ani în șir de taxare severă, scrie AFP.

Secțiile de votare sunt deschise de la ora locală 7.00 și vor fi închise la ora 19.00, iar la urne sunt așteptați 9,9 milioane de greci cu drept de vot.

În condițiile în care sondajele de opinie prezic o victorie clară pentru conservatorii de la Noua Democrație, Tsipras a încercat să își mobilizeze susținătorii, în speranța că va reuși o răstunare de situație.

„Astăzi, luptăm în această bătălie de la primul la ultimul minut. Cu optimism și determinare. Urnele sunt goale și orice este posibil”, a scris Tsipras pe Tweeter duminică.

De altfel, Tsipras a apărut în politică după criza din 2010, când tânărul lider a fost ales după ce a promis că va pune capăt austerității. Forțat însă de creditorii Greciei, Tsipras a impus un plan de salvare care a conținut măsuri drastice pentru a evita ca țara să iasă din zona euro.

Eșecul partidului său la alegerile europarlamentare din luna mai și la cele locale, din iunie, l-au determinat să convoace alegerile anticipate, în contextul în care mandatul său de premier se încheia, de fapt, în luna octombrie.

Partidul Noua Democrație, pe care toate sondajele îl dau drept învingător, este condus de Kyriakos Mitsotakis, un fost bancher și descendent al unei familii politice importante din Grecia. Potrivit sondajelor, partidul Noua Democraţie, ar urma să obţină între 151 şi 165 de locuri din cele 300 ale parlamentului.


Facebook Forum

XS
SM
MD
LG