Linkuri accesibilitate

GRECO critică OUG 7 și cere din nou desființarea Secției Speciale pentru anchetarea magistraților


Dan Perjovschi, Păpușarii Justiției
Dan Perjovschi, Păpușarii Justiției

Grupul Statelor împotriva Corupției (GRECO) și Comitetul de experți pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor (MONEYVAL), organisme din cadrul Consiliului Europei, susțin că nu au fost informate sau consultate în legătură cu Ordonanța de Urgență 7.

Cele două organisme atenționează asupra recomandărilor anterioare prin care se preciza că numirea judecătorilor și a procurorilor în funcții de conducere trebuie făcută pe baza unor criterii adecvate, clare și obiective, luând în considerare experiența și rezultatele obținute”.

Intr-o scrisoare de răspuns către DNA este reiterată opinia că nou înființata Secție pentru investigarea infracțiunilor din justiție trebuie desființată.

În același document, se reafirmă îngrijorarea privind utilizarea excesivă a procedurii de legiferare prin ordonanțe de urgentă.

Potrivit comunicatului DNA, reprezentanții GRECO susțin că ”situația creată de OUG 7 va fi avută în vedere în următorul raport de evaluare” din vara acestui an, mai exact la reuniunea din 17-21 iunie.

Decizia sezizării acestor organisme a fost luată în Adunarea generală a procurorilor DNA din 26 februarie și în temeiul hotărârii Secției pentru procurori a CSM.

În luna aprilie 2018, GRECO a publicat un raport foarte critic privind Justitia din România, în care recomandă ca Secția Specială pentru investigarea magistraților să nu fie înființată.

În raport se spune că o astfel de secție ar putea ”conduce la conflicte de competență cu parchetele specializate”, respectiv DNA, și că ”există temeri ca secția să fie ușor utilizată în mdo abuziv pentru a elimina cauzele tratate de parchetele specializate sau pentru a interfera în cauzele importante,sensibile în situația în care reclamațiile împotriva unui magistrat au fost depuse incidental în acea cauză, deoarece ar intra automat in competenta noii secții”.

Guvernul a adoptat marți Ordonanța prin care s-au adus modificări OUG 7, dar în care a rămas controversata Secție specială, care a provocat unele din cele mai ample proteste ale magistraților.

XS
SM
MD
LG