Linkuri accesibilitate

GRECO: Faceți mai mult pentru a preveni corupția din rândul parlamentarilor europeni


Procentul țărilor UE care implementează recomandările GRECO privind combaterea corupției în rândul politicienilor „este foarte scăzut” - Gianluca Esposito, secretarul general al GRECO (stânga)

Lupta împotriva corupției în Europa a luat o întorsătură pozitivă, dar mai trebuie făcute eforturi, spune organul anticorupție GRECO (Grupul de state împotriva corupției) al Consiliului Europei, în ultimul său raport, în care vorbește de ușoare îmbunătățiri din partea statelor membre în ceea ce privește recomandările anticorupție din 2019, transmite Euronews care debutează cu un colaj de imagini în care tronează imaginea fostului lider al PSD, Liviu Dragnea, acum în închisoare, cu capul în mâini.

Există în continuare două domenii care rămân un motiv de îngrijorare. În primul rând, țările au fost în urmă cu lupta împotriva corupției când vine vorba de parlamentari.

Procentul de țări care implementează recomandările GRECO privind combaterea corupției în rândul politicienilor a fost de aproximativ 26%.

„Este foarte scăzut”, a declarat Gianluca Esposito, secretarul general al GRECO.

Recomandările pentru politicieni includeau reguli privind primirea de cadouri, donații și alte beneficii. Dacă sunt acceptate, ar trebui înregistrate, spune GRECO, inclusiv tipul de cadou și donatorul, pentru a îmbunătăți transparența.

Al doilea domeniu de îngrijorare este legat de atacurile continue împotriva independenței sistemului judiciar în unele state membre.

„Acest lucru explică, nu justifică, ci explică nivelul scăzut de încredere al populației în politică", adaugă Esposito.

Raportul vine pe fundalul protestelor în masă din țările UE din ultimul an, care se plâng de corupție și fraudă, în special din Malta, Cehia, Polonia și România.

Mai mulți bani, mai multe probleme

Comisia Europeană a anunțat un fond masiv de relansare după pandemia de coronavirus, de 750 de miliarde de euro, precum și un buget UE de 1,1 trilioane de euro, din care statele membre vor primi bani.

Rapoartele din trecut reclamă, însă, utilizarea necorespunzătoare a fondurilor UE, așa că există preocupări cu privire la faptul că acest nou pot de bani ar putea fi vulnerabil în fața abuzurilor.

Un studiu comandat de Parlamentul European în 2016 a calculcat costuri ale corupției de până la 990 de miliarde de euro pe an din punct de vedere al pierderilor înregistrate la nivelul produsului intern brut.

GRECO a făcut publice liniile directoare pentru protejarea banilor UE, care includ verificări și echilibre adecvate, transparență și responsabilitate. Gianluca Esposito susține că, dacă sunt aplicate corect, aceste măsuri ar împiedica banii „să ajungă pe mâinile greșite”.

O altă opțiune este crearea unei liste negre a UE a companiilor care au fost condamnate pentru corupție și să li se interzică ofertele UE timp de cinci ani. Aceasta este sugestia eurodeputatului ungar Katalin Cseh.

„În aceste perioade de încercare în care este nevoie de fiecare centimă de euro pentru redresarea noastră economică și pentru tranziția noastră verde, nu putem lăsa banii să se risipească prin prin corupție”, spune Cseh.

De asemenea, ea consideră că țările care refuză să intre în Parchetul European (EPPO) nu ar trebui să obțină bani de la Bruxelles.

Condus de luptătoarea anticorupție din România, Laura Codruța Kövesi, EPPO ar putea deveni un schimbător de jocuri în lupta împotriva corupției.

GRECO solicită, de asemenea, ca toate statele membre ale UE să se alăture organismului.

Până acum s-au înscris douăzeci și două de țări: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, România, Slovacia , Spania și Slovenia.

Ungaria, Polonia și Suedia sunt încă în proceduri de aderare.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

#Dependențe
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG