Linkuri accesibilitate

Greenpeace: Planul României privind clima este neconvingător și slab


Poluare prostest aer toxic

Organizația pentru protecția mediului Greenpeace arată că planul pe 10 ani al României privind clima și energia este neconvingător spre slab și ignoră recomandările Comisiei Europene. De aceea, forul european a criticat documentul spunând că are lacune chiar în punctele critice.

Comisia Europeană a arătat, în urma unei analize pe documentul final, că planul României este incomplet, lipsit de ambiție, lacunar în puncte critice, unde România ar trebui să-și arate determinarea de a se desprinde de utilizarea combustibililor fosili.

„Nu avem așteptări foarte mari de la acest plan, care este îmbibat cu nuclear, gaz și cărbune, deși schimbările climatice ne bat la ușă. Analiza realizată de Comisia Europeană ne demonstrează că autoritățile române sunt total nepregătite în vederea elaborării unui plan eficient. Comisia Europeană ne-a pus în fața realității, ca în povestea faimoasă cu >. Planul propus de România este neconvingător spre slab, iar recomandările de până acum ale forului european au fost aproape ignorate. Partea bună este că lucrurile nu vor rămâne sub această formă, pentru că noua Lege Europeană a Climei va aduce ținte mult mai ambițioase. Odată implementată, va obliga autoritățile române să grăbească tranziția energetică, să renunțe la cărbune și gaze și să investească în energie verde.” spune Vlad Cătună, coordonator campanii Greenpeace, citat de Mediafax.

Comisia Europeană sesizează lipsa de ambiție a României în ceea ce privește ținta pe energie regenerabilă. România continuă să susțină o ținta scăzută, de 30.7%, deși potențialul de energie regenerabilă este mult mai mare, susțin reprezentanții Greenpeace.

Alte probleme sunt progresul slab în privința eficientizării energetice, calitatea aerului și lipsa unui grafic concret pentru eliminarea producției de cărbune.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG