Linkuri accesibilitate

Grevă de avertisment la CFR. Trenurile nu au circulat până la ora 09.00


CFR Călători spune că angajații săi nu vor face grevă, dar sindicaliștii spun că fac, iar trenurile au întârziere de două ore.
CFR Călători spune că angajații săi nu vor face grevă, dar sindicaliștii spun că fac, iar trenurile au întârziere de două ore.

Sindicaliștii de la Federaţia Naţională Feroviară Mişcare Comercial Vagoane au organizat, vineri, o grevă de avertisment pentru „problemele sistemice cu care se confruntă”. Protestul a avut loc între orele 07.00 şi 09.00, iar trenurile au înregistrat întârzieri de zeci de minute.

CFR a anunţat, joi, că angajaţii CFR Călători nu vor lua parte la greva de avertisment, iar dacă protestul anunţat de una dintre organizaţiile sindicale va afecta parte din garniturile de tren, călătorii pot solicita rambursarea cotravalorii biletului.

Sindicaliștii CFR au precizat că fac greva pentru că toate etapele declanşării conflictului de muncă au fost depăşite.

„Constatăm că agenda politicienilor care preiau managementul căii ferate nu corespunde cu lista de priorităţi formulată cu claritate şi public de către lucrătorul feroviar”, au mai transmis sindicaliştii.

Aceştia spun că sunt mai multe motive pentru care au decis să organizăm greva de avertisment din 15 septembrie:

 • Lipsa bugetelor de venituri şi cheltuieli aprobate pe anul în curs, ceea ce conduce inevitabil la un blocaj generalizat în sectorul feroviar.
 • Lipsa finanţării strategice şi coerente a căii ferate.
 • Lipsa de investiţii în material rulant de calitate, modern
 • Lipsa salariilor corecte la calea ferată, salarii motivante care să permită înlocuirea unor generaţii de ceferişti.
 • Probleme din ce în ce mai multe şi nerezolvate care au legătură cu Statutul personalului feroviar.

Sindicaliștii susțin că există un deficit de 6.000 de oameni , iar actualii angajați fac ore suplimentare de ordinul zecilor de mii.

„Trebuie doar să mai amintim despre condiţiile de muncă din gări, depouri, revizii de vagoane, linii sau instalaţii, fie vara sau iarna, la temperaturi imposibile. Este important să mai precizăm că multe, prea multe din exigenţele siguranţei circulaţiei feroviare cu care sunt operate transporturile pe calea ferată se rezolvă doar datorită priceperii şi improvizaţiilor inginerilor şi lucrătorilor feroviari”, au mai precizat sindicaliştii.

 • 16x9 Image

  Andreea Ofițeru

  Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

  A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

  A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG