Linkuri accesibilitate

Guvernul spune stop negocierilor cu sindicatele din Educație. A adoptat oferta respinsă deja de profesori. Deocamdată, greva continuă


Cel mai mare protest al profesorilor din ultimii 20 de ani.
Cel mai mare protest al profesorilor din ultimii 20 de ani.

ACTUALIZARE Ședința de Guvern în care au fost adoptate măsurile promise de Executiv profesorilor s-a încheiat. Aceasta e ultima ofertă a conducătorilor, anunță purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Liderii sindicali rămân pe poziții. Vor ca grila de salarizare să intre în vigoare, integral, încă de anul acesta. Profesorii cer în continuare o majorare cu 25% a salariilor și nu se mulțumesc cu majorarea de 1000 de lei brut, deja adoptată de Executiv, în ciuda nemulțumirii dascălilor.

La Ministerul Muncii vor continua discuțiile privind noua lege a salarizării.

Sindicaliștii din Educație anunță că, cel puțin deocamdată, greva continuă, iar profesorii vor decide, ascultând evoluția negocierilor, dacă se vor întoarce sau nu la catedră.

Premierul Ciucă a prezidat ședința de guvern în care au fost aprobate măsurile propuse de Executiv pentru ieșirea din grevă a profesorilor, deși dascălii au respins ferm, aseară, noua ofertă.

Prim-ministrul a vorbit la începutul ședinței și le-a transmis copiilor, de ziua lor, că „fără școală evoluția nu este posibilă”. Ciucă a făcut un apel la profesori să respecte dreptul la educație al elevilor.

Premierul a mai spus că, după cele două săptămâni de negocieri, „am înțeles cu toții că avem nevoie să recunoaștem rolul esențial al educației”.

“Am convocat această şedinţă de guvern, astăzi, de 1 iunie, şedinţă excepţională, pentru că am apreciat că este absolut necesar să facem în aşa fel încât să remediem tot ceea ce s-a întâmplat în aceşti 30 de ani în care cu adevărat s-au acumulat o serie de nedreptăţi şi inechităţi în sistemul educaţional, iar acestea trebuie să fie îndreptate.”

Astfel a justificat Nicolae Ciucă faptul că Guvernul insistă să adopte măsurile promise dascălilor, deși ei le-au refuzat și au anunțat că vor continua greva.

“Întregul personalul din sistemul de educaţie, aproximativ 330.000 de oameni care, trebuie să recunoaştem, au zilnic grijă de copiii noştri, vor beneficia de o nouă grilă de salarizare”, a mai spus Ciucă, potrivit news.ro.

După ședința de guvern, au avut loc noi consultări cu sindicatele din Educație, la Palatul Victoria, soldate cu încă un eșec.

La finalul lor, ministrul Ligia Deca a spus că „în cazul în care, în baza tuturor angajamentelor luate de către Guvern, se continuă protestul, nu vom mai putea să evităm consecinţe de tip reprogramare examene sau prelungire an şcolar”, potrivit G4Media.

Știrea inițială

Cadrele didactice și nedidactice din Educație au respins miercuri seară oferta pe care Guvernul le-a făcut-o în aceeași zi pentru încetarea grevei generale după ce președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu liderii coaliției de guvernare, premierul (PNL) Nicolae Ciucă și președintele (PSD) al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu și ministrul Educației, Ligia Deca.

Liderii Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret“ au transmis că profesorii nu acceptă oferta făcută de Guvern, după un referendum intern făcut în aceeași zi în rândul angajaților din Educație pe care-i reprezintă.

La scurt timp de la ieșirea șefilor de sindicat de la discuții, Guvernul a emis un comunicat în care a reactualizat oferta făcută greviștilor în aceeași zi și a făcut un apel la responsabilitate.

„Coaliția de guvernare face un nou apel la responsabilitate către toate cadrele didactice și întreg personalul care contribuie la buna funcționare a sistemului educațional, pentru a înceta greva și a permite reluarea accesului la educație pentru cei peste 3.000.000 de elevi din România, dintre care aproape 300.000 se pregătesc pentru evaluarea națională și bacalaureat.”

De ce refuză greviștii oferta Guvernului

Profesorii consideră oferta Guvernului „un pas înainte”, dar nu sunt mulțumiți de eșalonarea pe 3 ani a sumelor pe care le cer în grila de salarizare.

„Am comunicat [angajaților din Educație] ultimele măsuri propuse de Guvern pentru detensionarea situației, iar organizațiile ne-au spus foarte clar ca le resping”, a declarat Marius Nistor, liderul federației „Spiru Haret”. „Am convocat colegiul [de conducere al sindicatului] pentru a stabili limita minimă pe care o putem negocia de acum înainte și am decis că greva continuă”, a spus Nistor.

Și liderul FSLI, Simion Hăncescu, a anunțat că liderii județeni de sindicat i-au transmis că resping oferta Guvernului, chiar dacă aceasta reprezintă „un pas înainte”, dar nu sunt de acord cu eșalonarea majorării salariale pe parcursul a trei ani.

Cât privește proiectul de OUG, cerut inițial de greviști, pentru ca majorarea salarială să capete greutate și credibilitate, și acordat miercuri de Guvern, dar pe o altă grilă de majorare decât cea cerută de sindicate, Hăncescu a spus că greviștii au cerut să vadă mai întâi proiectul de ordonanță, despre care Guvernul a anunțat că va fi aprobat joi.

„Am spus ca nu sutnem de acord cu intervalul de 3 ani, așa cum la Sănătate s-a găsit soluția să se dea [majorările] într-o singură tranșă, așa vrem și noi măsura propusă”, a declarat Hăncescu.

El a spus că greviștii ar putea accepta oferta Guvernului dacă întreaga majorare va fi făcută într-o singură tranșă.

„Oamenii au spus clar că nu vor vouchere”, a menționat el referindu-se la primele oferte ale Guvernului, sub formă de prime sau vouchere pentru lunile iunie și octombrie.

Oferta Guvernului

Guvernul a anunțat miercuri că va adopta joi, prin Ordonanță de Urgență, creșterea salariilor cu 1.000 lei brut lunar de la 1 iunie, iar celelalte majorări, cerute de sindicate, vor fi etapizate pe trei ani.

Anunțul a fost făcut după ce premierul Nicolae Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și ministrul Educației, Ligia Deca, s-au întâlnit miercuri, timp de două ore, cu liderii sindicatelor din educație.

Majorarea propusă de Guvern reprezintă pentru personalul didactic un avans din creșterea care va figura pe viitoarea grilă salarială și care se va regasi în viitoarea lege de salarizare ce se va aplica de la 1 ianuarie 2024, spune Executivul într-un comunicat remis presei miercuri.

Pentru personalul nedidactic din învățământ, creșterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar.

În noua grilă de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educație.

Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maximum trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40% sută din valoarea totală a majorărilor.

Sindicaliștii care au participat miercuri la discuții de la șefia celor trei mai federații sindicale au anunțat că vor răspunde miercuri seară la oferta Guvernului.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

  • 16x9 Image

    Alina Manolache

    Alina Manolache este, din februarie 2024, senior corespondent la Europa Liberă, după ce timp de un an a fost senior editor. 

    Lucrează de 20 de ani în presă. A fost reporter la Realitatea TV, în perioada 2005 -2010, și a acoperit subiecte sociale și politice.

    A făcut apoi reportaj și anchetă la „În premieră, cu Carmen Avram”.

    Din 2012 și până în 2020, a lucrat la Digi24, ca reporter în domeniul politic și, apoi, realizator al emisiunilor „Studio Politic”, „24/7” și „Cap Limpede”.

    A făcut reportaje, știri și investigații la Libertatea, după care a realizat emisiunea „Talk News”, la Profit News și Prima News. 

XS
SM
MD
LG