Linkuri accesibilitate

Grevă generală în Belarus drept răspuns la represiunea asupra protestelor


Opoziția din Belarus a cerut o grevă generală în toată țara pe 26 octombrie pentru a intensifica presiunea asupra lui Aleksandr Lukașenko de a demisiona după ce liderul autoritar a sfidat un ultimatum pentru predarea puterii până la miezul nopții din 25 octombrie, trimițând în schimb forțele de securitate asupra protestatarilor.

Liderul opoziției, Svetlana Țihanovskaia, a cerut intrarea în grevă după reprimarea protestelor de la Minsk și din alte orașe în seara zilei de duminică, în care forțele speciale au folosit grenade asomatoare și gloanțe de cauciuc împotriva a zeci de mii de protestatari din capitala Minsk și din alte orașe din Belarus. Cel puțin 280 de persoane au fost reținute.

Belarusul a fost zguduit de proteste de când Lukașenko, aflat la putere din 1994, a fost declarat câștigătorul alegerilor prezidențiale din 9 august, pe fondul acuzațiilor de fraudă pe scară largă.

Opoziția din Belarus spune că rezultatele votului din august au fost frauduloase și că Țihanovskaia este câștigătorul legitim. Ea a părăsit Belarusul pentru Lituania la scurt timp după alegeri, pe fondul amenințărilor la adresa ei și a familiei sale.

Statele Unite, Uniunea Europeană, Marea Britanie și Canada au refuzat să recunoască victoria lui Lukașenko și au impus sancțiuni ce constau în interdicții de călătorie și înghețarea conturilor împotriva unui șir de oficiali din Belarus acuzați de fraude electorale și abuzuri ale drepturilor omului.

În apelul la grevă, Țihanovskaia a îndemnat oamenii să se gândească la viitorul copiilor lor și să lupte pentru o viață în libertate.

„Regimul a arătat încă o dată belarușilor că utilizarea forței este singurul lucru de care este capabil", a scris ea într-un comunicat. „De aceea, mâine, 26 octombrie, va începe o grevă națională”.

Țihanovskaia a cerut belarușilor să blocheze drumurile, să închidă locurile de muncă, să nu mai folosească magazinele și serviciile guvernamentale și să retragă toți banii din conturile lor bancare.

Ea a spus, pe 25 octombrie, că a sprijinit fiecare cetățean care a ieșit pe stradă pentru a protesta pașnic și fiecare funcționar guvernamental, oficial forțele de ordine sau din structurile de securitate care și-a exprimat solidaritatea față de popor.

„Împreună suntem mai puternici decât orice regim și vom readuce legea în Belarus”, a scris ea pe Twitter.

Lukașenko a luat în derâdere apelurile, întrebând: „Cine îi va hrăni pe copii?” dacă muncitorii întreprinderilor de stat intră în grevă.

Peste 100.000 de protestatari au ieșit pe străzile din Minsk pentru a 11-a duminică la rând, în ciuda unui avertisment din partea autorităților privind participarea la demonstrații pentru care nu a fost eliberat niciun permis.

XS
SM
MD
LG