Linkuri accesibilitate

Greva generală din învățământ continuă. Sindicaliștii refuză oferta Guvernului: două prime de 1.000 și 1.500 de lei


Greva sindicatelor din educație continuă după ce negocierile sindicatelor cu reprezentanții Guvernului au eșuat.

Greva generală va continua și joi, tot atunci când „va exista un răspuns foarte clar pentru Executiv” cu privire la oferta Guvernului, a spus liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu, după ce Executivul le-a oferit prime, și nu creșteri salariale, de 1.000 de lei pentru luna iunie și de 1.500 de lei pentru luna octombrie.

El a spus că a primit deja semnale din țară încă din timpul negocierilor, iar „mesajele sunt clare, greva generală continuă, dar oficial, pentru că trebuie absolut toţi membrii să fie consultaţi, mâine, până la orele 12.00 vom comunica Guvernului oficial care e poziţia noastră”.

„Nu poate fi vorba de niciun fel de creştere salarială. Colegii din învăţământ sunt la maximul grilei, iar acest Guvern a făcut posibil acest lucru. Nu pot fi acordate sporuri (...). Oferta suplimentară a Guvernului va fi aceea a acordării unei sume în luna iunie şi una în octombrie, legate de cele două evenimente importante, care va consta într-un card pentru cariera profesională, acordată profesorilor şi personalului auxiliar. Suma propusă este 1.000 de lei pentru iunie şi 1.500 pentru octombrie. Astfel de sume să fie acordate şi pentru personalul nedidactic, 500 de lei în iunie şi octombrie”, a afirmat secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, reprezentant al premierului la negocieri.

Preşedintele Federaţiei „Spiru Haret”, Marius Nistor, a confirmat că acțiunea de protest nu va înceta, dar a precizat că decizia revine strict membrilor de sindicat din toate unităţile de învăţământ şi ne-membrilor de sindicat, pentru că „este o acţiune de protest mai presus decât o creştere salarială. Vorbim de statutul celor care lucrează în sistem, numai colegii noştri se pot pronunţa”.

Întrebat cât ar putea dura greva, Nistor a spus că „totul depinde de ofertele care vin din partea celor care au putere de decizie şi bineînţeles depinde de cei care au hotărât declanşarea grevei generale, respectiv membrii de sindicat.”

Greva generală din învăţământ a continuat și miercuri, pentru a treia zi.

Reprezentanţii Guvernului au fost invitați la sediul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) la o şedinţă a liderilor sindicali.

Preşedintele FSLI, Simion Hăncescu a declarat marți seară, după întâlnirea de la Guvern, că nu este exclusă o prelungire a grevei pentru mai multe săptămâni, dacă guvernul nu vine cu propuneri acceptabile.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG