Linkuri accesibilitate

Grevă la Poșta Română. Sindicaliștii decid dacă vor continua protestul după oferta făcută de Guvern și conducerea companiei


Angajați ai Poștei Române din mai multe orașe ale țării au cerut în stradă salarii mai mari.
Angajați ai Poștei Române din mai multe orașe ale țării au cerut în stradă salarii mai mari.

Angajaţi ai Poștei Române au intrat de luni în grevă și solicită o creștere cu 400 de lei a salariilor angajaţilor, precum şi majorarea sporului de loialitate. Compania Poșta Română transmite că la protest participă doar 20% din angajați.

Marţi, la ora 10.00, angajaţii din Poştă vor anunţa dacă vor continua sau nu greva generală, scrie News. ro.

După întâlnirea cu oficialii Ministerului Cercetării și ai conducerii Poștei, sindicaliștii au primit o ofertă de creștere a salariilor în două tranșe, care ar permite o creștere medie a salariilor la Poștă de aproape 370 RON net.

„Se analizează propunerea făcută de managementul Poştei Române şi Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării [...] Propunerea vizează o creştere salarială pentru angajaţii Poştei Române în două tranşe: la 1 iulie, când salariul minim creşte la 3.700 de lei brut (de la 3.300 de lei brut în prezent) şi la 1 septembrie când ar putea creşte cu încă 420 de lei brut în medie”, au transmis sindicaliştii.

Știrea inițială

O delegație a Blocului Național Sindical a intrat luni la negocieri la cu ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, transmite News.ro. La întâlnire a participat și conducerea Poștei Române.

Blocul Naţional Sindical, prin Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România, informează că peste 7.000 de membri din 32 de judeţe din ţară sunt în grevă în acest moment.

La Buzău, au avut loc dispute între sindicaliştii aflaţi în grevă şi cei trimişi de la Bucureşti să îi înlocuiască, conform imaginilor transmise de Blocul Naţional Sindical.

„Este de notorietate faptul că foarte mulţi dintre angajaţii Poştei Române au salariile la nivelul minimului pe economie. (...) Știm de la guvernanţi că salariul minim va deveni, din luna iulie 2024, 3.700 de lei. 18 mii dintre cei peste 21.000 de angajaţi ai Poştei Române, adică un procent de 90%, indiferent de funcţia pe care se află, indiferent de responsabilităţi şi de vechime, din luna iulie 2024, vor avea salariul minim pe economie”, transmite un comunicat al Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România, preluat de Agerpres și News.ro

În consecință, sindicaliștii cer majorarea salariului net cu 400 RON și recompensarea salariaților cu vechime în Poşta Română. Sindicaliștii mai spun că sunt nevoiți să apeleze la greva generală în lipsa unei reacții semnificative a conducerii la declanșarea conflictului de muncă, în urmă cu aproape patru luni.

„Îi rugăm pe beneficiarii serviciilor furnizate de Poşta Română, în principal pensionari şi categorii sociale la fel de sărace ca şi poştaşii, să fie alături de noi şi să ceară împreună cu noi de la managementul companiei şi de la autorităţile competente, rezolvarea cât mai rapidă a cererilor noastre”, se mai arată în comunicat.

În prima zi de grevă, sindicaliștii se plâng deja de presiuni și susțin că 13 angajaţi ai Poştei Române, trimişi de la Bucureşti, au fost trimiși să îi înlocuiască pe cei care au intrat în grevă luni în HUB-ul Logistic şi Curierat Regional Cluj.

„În urma acestei decizii, lucrătorii poştali din HUB-ul Logistic şi Curierat Regional Cluj au protestat şi au cerut ca aceştia să părăsească incinta HUB-ului, nefiind angajaţi ai acestei filiale a Poştei Române”, precizează sindicatul, potrivit News.ro

Sindicatul susţine că şi la Târgovişte au fost trimişi angajaţi de la Bucureşti.

De cealaltă parte, Poşta Română transmite că a pus la dispoziţia salariaţilor toate posibilităţile financiare ale companiei pentru a evita acest conflict colectiv de muncă.

Poşta Română precizează că, în ciuda protestului angajaților, va asigura distribuirea la timp mai ales a pensiilor, dar și a altor drepturi sociale:

„Asigurăm toţi clienţii, partenerii şi instituţiile bancare de stabilitatea şi funcţionalitatea serviciilor, precum şi de soliditatea politicilor de management aflate în curs.(...) Îi asigurăm pe cei peste 2 milioane de pensionari care primesc drepturile sociale prin intermediul Companiei Naţionale Poşta Română că nu va exista nicio persoană care să nu îşi primească drepturile în termen, în luna aprilie!”, arată un comunicat al Poştei Române.

Compania prezicează că „majoritatea covârşitoare”, peste 80% dintre salariaţi, „îşi va îndeplini atribuţiile de serviciu cu profesionalism, ca şi până acum” şi menţionează că la conflictul colectiv de muncă au aderat, în scris, aproximativ 20% din angajaţii companiei.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG