Linkuri accesibilitate

Ministrul Transporturilor: Miercuri se vor da în circulaţie ultimii kilometri din Lotul 1 de pe A0 Sud


Miercuri va fi dat în circulaţie Lotul 1 din A0 Sud, un tronson de 10 kilometri, a anunțat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Circulația pe lotul 1 Glina – Vidra de pe Autostrada A0 București Sud se va deschide, astfel că șoferii vor putea circula la profil de autostradă fără întrerupere de la intersecția cu DN6, adică drumul spre Alexandria, până la A2 și mai departe spre Constanța, pe o lungime totală de peste 236 de km.

În total, din cei 100 de kilometri de autostradă care ar trebui să înconjoare Capitala, 50 de kilometri sunt realizaţi, a mai afirmat ministrul.

Lotul 3 din această autostradă ar trebui să fie dat în circulaţie în această toamnă, a adăugat oficialul, citat de News.ro.

„Lotul 3 este undeva la 70 la sută [gata]”, spune ministrul. El a vorbit de „3-4 puncte critice pe care trebuie să le depăşească în lunile viitoare, sunt câteva pasaje, este o relocare masivă de utilităţi (...) astfel încât în această toamnă să dăm drumul în circulaţie”.

El a spus că monitorizează această lucrare astfel încât, din această toamnă, să se poată circula de la A1, adică autostrada care vine dinspre Piteşti, pe autostradă în jurul Bucureştiului, pe varianta sudică, până la Constanţa.

„Pe scurt, dacă vă veţi urca pe autostradă la Craiova, fiindcă trebuie să se termine şi acele tronsoane anul acesta, veţi putea merge pe autostradă până la Constanţa, la sfârşitul acestui an”, a explicat Grindeanu.

Autoritățile anunțau luna trecută un ritm bun de lucru pe ultimii 10 km ai lotului 1 (Glina -Vidra) ai A0 Sud. În aceste condiții, luna viitoare se va putea circula și pe sectorul de autostradă cuprins între DN4 și A2 (Autostrada Soarelui).

Grindeanu s-a referit şi la sumele cheltuite de Ministerul Transporturilor în proiecte de infrastructură și a spus că 80 la sută din sumele accesate din PNRR au fost cheltuite de Transporturi. „Atâta timp cât aceste sume merg în investiţii, asta se va vedea în creştere şi se vede în creşterea economică”, spune ministrul.

El a spus că atunci când a preluat ministerul avea cel mai mare buget de până atunci, de 14 miliarde de lei. „Astăzi, când vorbim, fără rectificările care probabil vor veni, adică la 2 ani după, vorbim de un buget de peste 30 de miliarde, deci mai mult decât dublu. Asta spune tot ceea ce, cred eu, înseamnă investiţiile în autostrăzi, lucrările în autostrăzi şi căi ferate”, a spus Grindeanu.

De asemenea, ministrul a precizat că săptămâna care urmează mai are programate vizite pe şantiere, printre care pe Valea Oltului.

Autostrada București reprezintă un inel în jurul orașului București, cu o lungime de aproximativ 100 de kilometri.

Segmentul Sud al autostrăzii A0 este împărțit în trei loturi, pentru care au fost anunțați câștigătorii licitațiilor în aprilie-mai 2019:

  • Lotul 1, A2 - CF902 (Jilava), 16,9km, câștigător Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AS, preț 830.679.662,15 lei fără TVA. Contract semnat în august 2019. O secțiune de 6 kilometri, între Popești Leordeni și CF902/Jilava a fost deschisă în aprilie 2024.
  • Lotul 2, CF902 (Jilava) - DN6, 16,3km, câștigător Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret AS, preț 750.849.942,12 lei fără TVA. Contract semnat în martie 2019. 10,00km între DN5 și DN6 deschiși în decembrie 2023, diferența de 6,30 km între CF902/Jilava și DN5 deschiși în aprilie 2024.
  • Lotul 3, DN6 - A1, 17,97km, câștigător asocierea Aktor SA - Euro Construct Trading SRL, preț de 853.422.022,52 lei fără TVA, termen de execuție 42 de luni. Contract semnat. Contractul a fost preluat integral de Aktor SA.

În aprilie au fost inaugurați șapte kilometri de „autostradă muzeu” dintre Jilava și Vidra pe lotul 2 terminați încă din noiembrie-decembrie 2023 (la inaugurarea lotului Bragadiru – Jilava de 9 km) și încă 6 kilometri aferenți lotului 1 între Vidra și DN 4 Popești Leordeni.

Pentru restul de 10 kilometri ai lotului 1 între Popești Leordeni și Autostrada Soarelui (A2), Alsim Alarko avea termen de execuție 31 mai 2024, însă acesta a fost extins, scrie economedia.ro.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG