Linkuri accesibilitate

Gripă aviară în Maramureș. ANSVSA: situația este sub control


ANSVSA a confirmat un focar de gripă aviară la o fermă din județul Maramureș

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că la o fermă de găini ouătoare din județul Maramureș a fost diagnosticată gripa aviară, dar că situația este sub control și nu există posibilitatea afectării sănătății populației.

UPDATE: Prefectura Maramureș a anunțat că ferma de găini este în localitatea Seini și că păsările bolnave vor fi incinerate, iar furajele și alte „materiale purtătoare de virus” au fost distruse.

„Este restricționată mișcarea păsărilor din zona de protecție, în conformitate cu legislația europeană. S-au sistat de la comercializare produsele societății. După eutanasiere și curățenia mecanică se va proceda la efectuarea dezinfecției și dezinsecției”, precizează Prefectura într-un comunicat de presă transmis miercuri.

Gripa aviară evoluează în prezent în mai multe ţări europene, precizează ANSVSA într-un comunicat de presă transmis marți seara.

Ferma de găini este una de tip comercial. Centrul Național de Combatere a Bolilor a organizat deja o videoconferință cu prefecții din Maramureș și din zonele limitrofe.

„La aceasta oră, situația este sub control, au fost luate toate măsurile de combatere în focar și nu există posibilitatea afectării sănătății populației”, se precizează în comuncatul de presă.

Potrivit Autorității Sanitare Veterinare, Comisia Europeană a informat despre existența a 9 focare de gripă aviară, cu subtipul H5N8, înalt patogenă, care evoluează în trei regiuni din Polonia: Krasnostawski, Lubartowski și Ostrowski.

ANSVSA a cerut, pe 9 ianuarie, structurilor teritoriale să controleze fermele de păsări vii și ouă pentru incubație și unitățile care produc, depozitează și comercializează produse și subproduse de pasăre cu origine Polonia.

În nord-vestul Ungariei a fost descoperită luni, 13 ianuarie, o tulpină a virusului de gripă aviară la o fermă de curcani din judeţul Komarom-Esztergom, a scris Agerpres.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG