Linkuri accesibilitate

Gripa aviară se extinde. Riscurile exporturilor de animale vii


H5N5 ajunge în tot multe țări din Europa
H5N5 ajunge în tot multe țări din Europa

Virusul gripei aviare H5N8 a fost confirmat la o pasăre sălbatică descoperită în landul Brandenbur din estul Germaniei, potrivit Reuters, care citează surse oficale, de asemenea în România, Cehia și Slovacia au fost descoperite păsări infestate. Primele focare au fost găsite, însă, în Ungaria acum opt zile.

Răspândirea virusului are loc pe fondul creșterii comerțului internațional, care implică anual cira 2 miliarde de animale de fermă. Potrivit cotidianului britanic The Guardian, comerțul global cu animale vii a crescut de patru ori în ultimii 50 de ani. Zilnic, cel puţin 5 milioane de vite sunt transportate dintr-o țară în alta.

În 1988, totalul comerţului global cu animale vii se ridica la 716 milioane de dolari, iar până în 2017, crescuse deja la 21 miliarde de dolari, potrivit datelor Comtrade.

În Orientul Mijlociu în special, importul de animale a crescut substanţial: în 2016, numai Arabia Saudită a importat animale vii în valoare de aproape 1 miliard de dolari. Dependenţa Hong Kongului de animalele importate din China a alimentat temerile legate de o amplificare a dependenţei de China continentală.
În schimb, alte ţări se bazează pe desfacerea animalelor de fermă în alte state. România, de exemplu, exportă peste 2 milioane de oi anual. Comerţul Sudanului cu Arabia Saudită - unde trimite câteva milioane de oi anual - este unul din sectoarele sale economice cele mai importante. Şi Australia, Danemarca şi Spania au exporturi înfloritoare.


Dar amplificarea constantă a acestor schimburi a determinat preocupări legate de lipsa supravegherii animalelor în tranzit şi în momentul în care ajung la destinaţie. Condiţiile precare din timpul transportului şi sacrificarea inumană la sosire sunt două probleme puse în evidenţă de organizaţiile pentru drepturile animalelor care fac apel la introducerea unor reglementări superioare în industrie. Există de asemenea temeri vizând răspândirea unor boli.

Cercetările întreprinse de oficialităţi şi de activişti au evidenţiat probleme existente în porturi şi la frontiere, unde animalele sunt lăsate în vehicule încinse înainte de a fi încărcate pe vapoare unde s-ar putea să nu fie mereu accesibil un veterinar.


Abuzurile sau practicile rele în manevrarea animalelor, precum tăierea tendoanelor de la picioarele unei vaci pentru a nu-i permite să se mişte înainte de sacrificare sau înjunghierea repetată în gât pentru a le ucide, se întâlnesc într-o serie de abatoare din Egipt, Liban şi Arabia Saudită. Organizația neguvernamentală Eyes on Animals activează acum în abatoare din Turcia pentru îmbunătăţirea condiţiilor.

În plus, The Guardian a mai constatat că navele avizate să transporte animale sunt deseori vechi. În noiembrie, de pildă, o astfel de navă s-a răsturnat în România și peste 14.000 de berbeci s-au înecat, deşi echipajul a fost salvat.

Consolidarea industriei abatoarelor a antrenat probleme suplimentare. SUA, Regatul Unit şi Franţa au înregistrat toate fabrici de carne mai puţine şi mai mari, ceea ce înseamnă că animalele trebuie să călătorească pe distanţe mai lungi şi chiar în alte ţări pentru procesare. Nu există date transeuropene, dar persoane din interiorul acestei industrii spun că este o tendinţă comună în acest sens.

Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) este agenţia responsabilă de stabilirea standardelor pentru sănătatea publică şi a animalelor şi joacă un rol în elaborarea regulilor pentru bunăstarea animalelor. Totuși, organizația nu are nici posibilitatea, nici responsabilitatea de a asigura respectarea acestor reguli sau de a penaliza atunci când e cazul. Penalitățile și punerea în practică a standardelor ţine de fiecare guvern în parte.


După o serie de crize, guvernele din Noua Zeelandă şi Australia au luat măsuri de restricţionare a exportului de animale vii din ţările lor şi de sporire a monitorizării animalelor în tranzit. Totuși, alte ţări aplică reguli diferite, iar supervizarea reglementărilor existente este inconsecventă.

Pe de altă parte, UE are un set de reglementări care acoperă transportul de animale vii între graniţele sale şi ar trebui să le acopere şi mai departe. Dar, deşi legile UE stipulează că exportatorii trebuie să aibă încredere că standardele vor fi aplicate şi dincolo de graniţe, în practică acest lucru este greu de garantat.


Facebook Forum

XS
SM
MD
LG