Linkuri accesibilitate

Groenlanda spune că "nu e de vânzare", după ce Trump a lansat ideea că vrea să o cumpere


Un iceberg situation lângă satul Innaarsuit, în municipalitatea Avannaata din nord-vestul Groenlandei
Un iceberg situation lângă satul Innaarsuit, în municipalitatea Avannaata din nord-vestul Groenlandei

Oficialii din Groenlanda au insistat că insula lor nu e de vânzare. Ministrul de externe a menționat că insula este bogată în resurse minerale, că are cea mai pură apă și gheață, are energie regenerabilă, mari cantități de pește și fructe de mare și că a devenit noua frontieră a turismului.

Potrivit BBC, premierul Groenlandei, Kim Kielsen a explicit că cea man mare insulă din lume nu se află pe piața tranzacțiilor: "Groenlanda nu este de vânzare, dar Groenlanda este deschisă pentru comerț și cooperare cu alte țări, inclusiv cu SUA"

Preşedintele american Donald Trump a discutat în privat cu asistenţii săi ideea Statelor Unite de a cumpăra insula Groenlanda ca o modalitate de extindere a teritoriului țării. Informația a apărut prima dată în The Wall Street Journal, unde a fost citat trump care ar fi vorbit despre dorința achiziționării Groenlandei "cu diferite grade de seriozitate".

Ideea de a cumpăra teritoriul îngheţat danez autonom dintre Oceanele Atlantic de Nord şi Arctic a fost luată în derâdere de unii consilieri ca o glumă, dar tratată cu toată seriozitatea de alți, după cum scrie Reuters.

Imediat după cel de-al Doilea Război Mondial, preşedintele Harry Truman s-a oferit să cumpere Groenlanda în 1946 pentru 100 milioane de dolari.

Wall Street Journal a relatat joi că Trumpi-a întrebat de mai multe ori pe consilierii săi la Casa Albă despre posibilitatea ca Statele Unite să cumpere acest teritoriu danez cu 56.000 de locuitori.

Groenlanda este o insulă arctică gigantică, de patru ori mai mare decât Franţa.

Președintele Statelor Unite aflat într-o vacanţă de lucru la clubul său de golf din Bedminster, New Jersey, urmează să facă prima sa vizită în Danemarca la începutul lunii septembrie.

Groenlanda este administrată de Danemarca și este situată în nordul Oceanului Atlantic, între Oceanul Atlantic și Oceanul Arctic: este formată din insula cu același nume plus o mulțime de insule și insulițe din apropiere. Groenlanda este locuită de eschimoși și europeni.

Formal, Groenlanda este condusă de către monarhul Danemarcei, dar este un teritoriu autonom, care are propriul guvern și un parlament compus din 31 de membri, aleși în urma alegerilor generale.

Cu toate că Danemarca este parte a Uniunii Europene, Groenlanda a părăsit această comunitate încă din 1985.

Baza aeriană Thule din Groenlanda este cea mai nordică instalaţie a armatei americane

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG