Linkuri accesibilitate

Gruparea Stănescu-Ciolacu lansează atacul la adresa Vioricăi Dăncilă, pe care o vor plecată din fruntea PSD, dar după prezidențiale


Ședință informală are loc în biroul președintelui Camerei Deputaților și la ea participă mai mulți lideri nemulțumiți de politica promovată de Viorica Dăncilă
Ședință informală are loc în biroul președintelui Camerei Deputaților și la ea participă mai mulți lideri nemulțumiți de politica promovată de Viorica Dăncilă

Stănescu și Ciolacu au convocat mai mulți lideri de organizații în biroul președintelui Camerei Deputaților pentru a stabili strategia înaintea CEX-ului PSD. Viorica Dăncilă nu mai este dorită în fruntea PSD de această grupare, însă războiul este amânat până după alegeri

La finalul discuțiilor informale din biroul lui Marcel Ciolacu, cei 25 de șefi de organizații și lideri ai PSD care au participat la întâlnire au decis, în principiu, să o susțină pe Viorica Dăncilă la alegerile prezidențiale. În schimb, vor cere organizarea unui Congres al PSD după scrutinul din 24 noiembrie pentru alegerea unei noi formule de conducere.

Cei care au votat moțiunea de cenzură urmează să fie excluși din PSD. În Comitetul Executiv, la care se reunesc toți liderii de filiale sau cu alte funcții de conducere în partid, care se va desfășura tot astăzi, se va pune în discuție și alianța cu ProRomânia. Concluzia grupării Stănescu – Ciolacu, cei mai vehemenți critici ai Vioricăi Dăncilă, este ca o asociere cu partidul lui Victor Ponta să nu fie acceptată.

Nemulțumirile din partid se vor îndrepta în primă fază împotriva lui Mihai Fifor, care este secretar general al PSD și șeful campaniei pentru prezidențiale.

La ora 15.00, Viorica Dăncilă este așteptată în Parlament pentru a discuta despre campania pentru prezidențiale. Mâine este organizat la Romexpo un eveniment în care președintele PSD își va lansa programul electoral pentru prezidențiale. Potrivit unor informații din interiorul partidului, gruparea disidentă intenționează să ceară modificări în echipa de campanie a Vioricăi Dăncilă.

După alte trei ore, social-democrații se vor reuni în ședința Comitetului Executiv Național, fiind discuții dacă ședința să aibă loc la Parlament sau la Vila Lac.

UPDATE 5. Marian Oprișan, ironic la adresa Vioricăi Dăncilă: „Dați căutare pe Google <<proasta României>> și o găsiți pe Viorica Dăncilă”.

Marian Oprișan a ridicat, în ședința criticilor lui Dăncilă, și problema Legilor Justiției, despre care a afirmat „că au făcut mult rău partidului, spunând că modificările au fost așteptate”, dar, de fapt „au fost păcăliți de cei din Guvern și Parlament, deoarece știau că totul va cădea la Curtea Constituțională”.

VIDEO. Oprișan: Birchall să-și țină gura
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:19 0:00

„Să ne mobilizăm, să turăm motoarele pentru prezidențiale. În fața urnei, a ștampilei, dacă reușim să sperim oameniii, avem o șansă. Ori ne batem să obținem un rezultat de excepție ori plecăm acasă. Ziua decisivă pentru partid e după prezidențiale, când trebuie să facem Congresul la termen”, a afirmat Oprișan în fața colegilor.

Liderul PSD Vrancea a cerut ca Mihai Fifor să își fie schimbat din funcția de secretar general, iar Eugen Teodorovici, din cea de președinte executiv.

Gabriela Firea a susținut și ea ideea organizării Congresului după prezidențiale, deoarece dacă s-ar realiza înainte de acest moment s-ar declanșa o luptă internă în PSD și acesta s-ar putea prăbuși și mai mult în sondaje.

„Cum să fie candidat la prezidențiale Dăncilă și să meargă Ciolacu lângă ea președinte și noi toți să o aplaudăm. E o anomalie”, spun surse care participă la ședință, citând-o pe Gabriela Firea.

UPDATE 4. La întânirea nemulțumiților din PSD au ajuns și primarul de București, Gabriela Firea, însoțită de primarul sectorului VI, Gabriel Mutu. „Le-am spus celor din conducere că dacă cineva se bucură că Firea o să piardă Primăria Capitalei anul viitor, se înșeală”, a spus edilul Capitalei.

UPDATE 3.Congres în PSD, dată avansată în discuții: ianuarie 2020

Puciștii discută și varianta organizării unui Congres extraordinar. O variantă rostită la discuții a fost ca acesta să aibă loc în luna ianuarie a lui 2020, cu șase luni înaintea alegerilor locale. Au fost și voci în interior care au cerut un Congres mai rapid, motivând că „în momente de criză se cer măsuri de criză”.

Aleasă ca președinte al PSD la Congresul din iunie, Viorica Dăncilă nu poate să își piardă funcția decât dacă se organizează un alt Congres.

UPDATE 2. Marcel Ciolacu s-a arătat foarte deranjat de modul de conducere al partidului din ultima perioadă, ținta atacurilor fiind secretarul general al PSD și consilierii din umbră ai lui Dăncilă

„Eu nu stau lipit de scaunul de președinte al Camerei Deputaților, nu stau. Dacă nu schimbăm ceva în funcționarea partidului, în modul de conducere al partidului, eu nu mai stau. Fifor dă la zece seara la presă că eu și Paul Stănescu suntem la negocieri cu Victor Ponta. Eu nu mai pot așa. Trebuie să schimbăm modul în care se conduce acest partid, dacă eu stabilesc ceva cu Dăncilă să nu vină Fifor a doua zi să o schimbe”, le-a spus Ciolacu celor prezenți la discuții.

El nu a uitat-o nici pe Viorica Dăncilă, acuzând faptul că aceasta este înconjurată de consilieri de care ascultă mai mult decât de partid.

„Eu pe Ică, să vorbesc cu Dăncilă, nu îl sun, nu îl sun. (n.r. – Florea Voinea)”, a continuat Ciolacu.

Potrivit acestuia, partidul are șanse foarte mici la alegerile locale dacă se va reveni la sistemul privind alegerea primarilor în două tururi.

UPDATE 1. Puciștii îi reproșează Vioricăi Dăncilă că nu s-a consultat cu ei în ultimele luni, după ce Dragnea nu a mai fost președintele PSD.

„Din luna mai nu a mai existat nici o consultare, din mai nu mai avem nimic, nimic. Toate deciziile au venit de la Palatul Victoria și noi le-am votat în Comitetul Executiv să nu punem în pericol guvernarea. Acum nu mai avem guvernarea, lucrurile trebuie să se schimbe în luarea deciziilor în partid, nu mai poate decide doar Dăncilă”, a fost nemulțumirea unui alt lider PSD.

Gruparea Ciolacu – Stănescu dorește ca partidul să intre în Opoziție și să nu blocheze numirea unui viitor premier de la PNL. Ei refuză varianta anticipatelor și cred că partidul trebuie să se pregătească pentru alegerilor locale și parlamentare, care reprezintă viitorul partidului.

Aceștia vor și schimbarea relației cu Victor Ponta, care a fost ruptă în ultima perioadă.

„Ponta cu toate belele lui e totuși unul de-al nostru”, a afirmat un alt șef de organizație.

La întâlnire a venit cu o oarecare întârziere și președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

La câteva ore după succesul moțiunii de cenzură, Paul Stănescu și Marcel Ciolacu s-au întâlnit cu Victor Ponta pentru a discuta despre strategia din Opoziție și înaintea consultărilor de la Palatul Cotroceni. Între timp, Viorica Dăncilă anunțase că PSD nu merge la consultări la Palatul Cotroceni pentru discuții pentru formarea unui nou Guvern.

În această dimineață, Paul Stănescu și-a sunat apropiații pentru a se vedea în biroul președintelui Camerei Deputaților. În biroul lui Ciolacu au sosit până acum Olguța Vasilescu, Claudiu Manda, Paul Stănescu, Marcel Ciolacu, Dan Nica, Florin Iordache, Alfred Simonis, Ionel Arsene, dar lista rămâne deschisă pe parcursul zilei.

De întâlnire au aflat și premierul Dăncilă, dar și secretarul general al PSD, Mihai Fifor. Ultimul a început să sune mai mulți șefi de organizații pentru a îi întreba dacă participă la această întâlnire și dacă vor să îi comunice și lui ce s-a discutat la ședința informală din această dimineață.

“Așa nu se mai poate, trebuie să ajungem la o înțelegere amiabilă cu Dăncilă să plece din fruntea partidului”, au fost cuvintele rostite în interiorul întâlnirii din Parlament, potrivit unor surse participante la discuția informală. Aceștia susțin că trebuie să existe un plan înaintea Comitetului Executiv care este convocat pentru ora 18, deoarece partidul trebuie să se salveze din situația în care se află.

„Nu mai are rost să dăm vina unii pe alții, trebuie să facem analize sociologice și să vedem care este calea de urmat împreună, urmează alegerile locale și parlamentare”, a spus un lider participant la ședința din Parlament.

Viorica Dăncilă se află la Palatul Victoria, unde de la ora 11 va începe ședința de Guvern. Premierul a anunțat că PSD nu ar trebui să meargă la consultările de la Palatul Cotroceni de astăzi.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG