Linkuri accesibilitate

Grupul Enel, inclusiv companiile din România, ținta unui atac cibernetic


Un atac cibernetic de tip ransomware (atac cibernetic însoţit de o cerere de răscumpărare) a vizat în weekendul trecut grupul Enel, inclusiv cu diviziile din România, alături de Honda și Nintendo, arată presa din Italia.

Atacul a fost confirmat de către Enel care a precizat că a avut loc duminică și a vizat rețeaua informatică internă, care a fost temporar blocată din precauție.

„​Grupul Enel informează că în seara zilei de duminică 7 iunie a gestionat un atac asupra reţelei sale IT, provenit dintr-o încercare de răspândire a unui ransomware. Compania a implementat imediat procedurile de răspuns stabilite, prin efectuarea tuturor intervenţiilor menite să elimine orice risc rezidual şi să garanteze continuitatea activităţilor sale. Toate serviciile IT interne au fost restaurate eficient şi în deplină siguranţă în primele ore ale zilei de luni, 8 iunie, făcând posibil ca toate activităţile comerciale să funcţioneze fără probleme. Enel informează că nu au existat probleme critice cu privire la sistemele de control de la distanţă ale infrastructurii de distribuţie şi centralelor electrice, precum şi că datele clienţilor nu au fost expuse terţilor", a precizat Enel pentru Profit.ro.

În România, Grupul Enel deservește 3 milioane de clienți prin rețeaua sa de furnizare și distribuție, iar Enel Green Power deține și operează centrale de producție a energiei din surse regenerabile.

Luni, BBC a anunţat că ţinta unui atac similar a fost şi gigantul auto Honda, iar miercuri publicaţia italiană Il Sole a relatat că şi Nintendo s-a adăugat listei cu victime celebre ale virusului din familia Ekans/Snake.

Atacurile cibernetice din familia Ekans/Snake au apărut în luna decembrie a anului trecut şi vizează în special Sistemele de Control Industrial. Potrivit Malwarebytes Labs, ransomware-ul respectiv este scris în GOLANG, are o viteză mare de răspândire şi criptează datele de pe calculatoarele companiilor, pentru a permite autorilor săi să solicite o sumă de răscumpărare în schimbul cheii de decriptare.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG