Linkuri accesibilitate

Grupul Ramstein discută următorii pași pentru sprijinirea Ucrainei. Tancurile americane Abrams au fost retrase din prima linie


Tanc Abrams M1 din dotarea Armatei SUA.
Tanc Abrams M1 din dotarea Armatei SUA.

Ucraina a retras de pe front tancurile de luptă americane Abrams M1A1 din cauză că acestea au devenit vulnerabile la atacurile rusești cu drone. Grupul de la Ramstein se reunește pentru a discuta următorii pași de sprijinire a Ucrainei, după aprobarea ajutoarelor oferite de SUA și UE.

SUA a trimis Ucrainei 31 de tancuri Abrams în ianuarie 2023, pentru a susține contraofensiva de luni de zile a Kievului. Tancurile, care costă aproximativ 10 milioane de dolari bucata, urmau să fie folosite pentru a străpunge liniile de apărare rusești, scrie Associated Press (AP).

Dar câmpul de luptă s-a schimbat semnificativ de atunci după ce Rusia a început să folosească pe scară extinsă drone de supraveghere și de atac, ceea ce a îngreunat protejarea tancurilor în fața detectării și atacării lor.

Cinci din cele 31 de tancuri au fost deja pierdute în urma atacurilor rusești, notează AP.

Proliferarea dronelor pe câmpul de luptă din Ucraina înseamnă că „nu există un teren deschis pe care să poți trece cu mașina fără teama de a fi detectat”, a declarat joi un înalt oficial din domeniul apărării citat de AP.

Pentru moment, tancurile au fost mutate de pe linia frontului, iar SUA vor colabora cu Ucraina pentru a reface tacticile, au declarat mai muți oficiali militari americani.

Informația apare înainte de o nouă reuniune a Grupului de Contact pentru Apărarea Ucrainei, o coaliție de aproximativ 50 de țări care se întâlnește lunar pentru a evalua nevoile Ucrainei pe câmpul de luptă.

Grupul în formatul Ramstein se adună pe fondul unei lipse critice de muniție în Ucraina și al avansului trupelor rusești în est, dar și pe fondul deblocării ajutorului american pentru Ucraina și al „schimbărilor rapide” așteptate pe front din această cauză.

„Vom discuta despre cum să depășim rapid dificultățile și problemele care s-au acumulat în ultima jumătate de an, în timp ce așteptam deciziile privind sprijinul american”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe platforma X.

Grupul Ramstein discută vineri următorii pași pentru susținerea Ucrainei.
Grupul Ramstein discută vineri următorii pași pentru susținerea Ucrainei.

Miercuri, președintele SUA, Joe Biden, a semnat un pachet de ajutor urgent pentru Ucraina în valoare de 1 miliard de dolari.

Banii sunt în principal destinați creșterii capacității de contracare a dronelor inamice. De asemenea, pachetul include echipamente anti-aeriene suplimentare, muniție și vehicule militare de infanterie.

La reuniunea Grupului de Contact, Statele Unite urmează să anunțe vineri că vor oferi, de asemenea, aproximativ 6 miliarde de dolari în ajutor militar pe termen lung Ucrainei, au declarat oficialii americani, adăugând că acesta va include muniții pentru sistemele de apărare aeriană Patriot.

Pachetul de 1 miliard de dolari a subliniat capacitățile de contracarare a dronelor, inclusiv runde de calibru .50 modificate special pentru a contracara sistemele de drone; apărare aeriană suplimentară și muniție; și o serie de vehicule alternative și mai ieftine, inclusiv Humvee, vehicule de luptă pentru infanterie Bradley și vehicule protejate împotriva ambuscadelor rezistente la mine.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG