Linkuri accesibilitate

Ce este „Ryodan”, trendul care fascinează tinerii din Rusia, Belarus și Ucraina. Sute de tineri au fost reținuți


Membri ai grupului de tineri Ryodan, într-un mall din Sankt Petersburg, Rusia, pe 26 februarie 2023.
Membri ai grupului de tineri Ryodan, într-un mall din Sankt Petersburg, Rusia, pe 26 februarie 2023.

Ryodan este numele unor grupuri de tineri ale căror acțiuni au devenit subiect de îngrijorare în Rusia, Belarus și Ucraina.

Membrii Ryodan, care poartă tricouri negre cu un păianjen, au fost participanții cheie ai unei încăierări de la centrul comercial Aviapark din Moscova, care a avut loc pe 19 februarie.

Cronologia evenimentului este în continuare neclară, dar se pare că a pornit de o îmbrânceală. „Păianjenii”, de regulă denigrați de alte grupuri, au reușit să riposteze, lucru care le-a dat încredere fanilor săi.

Ryodan (scris uneori și Rodan) provine dintr-un anime japonez. În serialul Hunter x Hunter, acest nume este acordat unei bande antagoniste. În română, numele poate fi tradus prin cuvântul „fantomă”.

Grupurile, nu mai mult de 13, funcționează separat și au în comun pasiunea pentru acest film animat japonez și simbolul păianjenului. Mesajul lor este: nu ne împiedicați să arătăm așa cum vrem.

„Principalul nostru obiectiv este să facem din lume un loc echitabil, să-i învățăm pe oameni să se opună celor care nu sunt rezonabili”, se arată într-un mesaj publicat pe canalul lor de Telegram.

Deși Ryodan este un segment cultural relativ nou, acesta a căpătat rapid notorietate, pe fondul rapoartelor că membrii săi au fost implicați în încăierări în masă, organizate în locuri publice cu reprezentanți ai altor mișcări de tineret, despre care au vorbit inclusiv oficiali de la Kremlin.

Anchetați în Rusia

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat pe 28 februarie că atitudinea Kremlinului față de grupul Ryodan este „negativă”, adăugând că „activitățile ilegale” ale mișcării trebuie oprite.

„Cu siguranță, ar trebui să urmeze o reacție. Este important să se oprească activitățile ilegale. Și, bineînțeles, arată mai mult ca o pseudo subcultură care nu aduce beneficii tinerilor noștri”, a declarat Peskov, conform agenției de stat ruseși TASS.

Acest trend se pare că a luat naștere în Comunitatea Statelor Independente, cu precădere în Rusia și Belarus, dar s-ar fi extins și în Ucraina.
Acest trend se pare că a luat naștere în Comunitatea Statelor Independente, cu precădere în Rusia și Belarus, dar s-ar fi extins și în Ucraina.

În Rusia, grupul Ryodan a căpătat notorietate după ce au apărut videoclipuri cu încăierări între membrii săi și adolescenți din alte grupuri pe canale de Telegram și pe alte rețele sociale.

Președintele Comisiei pentru Securitate și Anticorupție din Duma de Stat, Vasili Piskariov, a declarat luni că parlamentul va studia situația în viitorul apropiat.

El a spus că „este necesar să înțelegem dacă în spatele noului grup «la modă» se află reprezentanți ai unor țări neprietenoase” cu scopul de a se folosi de tineri pentru a destabiliza Rusia.

Autoritățile ruse au declarat anterior că membrii Ryodan au fost implicați în încăierări la Moscova, Sankt Petersburg, Kazan, Novosibirsk și Kursk în a doua jumătate a lunii februarie.

200 de tineri reținuți în Belarus

Și autoritățile din Belarus au lansat o anchetă împotriva unui grup de tineri care ar fi organizat sau desfășurat încăierări în masă în ultimele săptămâni.

Poliția a declarat pe 1 martie că ancheta a fost lansată în legătură cu „acțiuni care perturbă în mod flagrant ordinea socială”, după ce 200 de tineri au fost reținuți cu o zi înainte în apropierea unui centru comercial din orașul Homel, din sud-estul țării.

Poliția rusă la o acțiune de dispersare a grupului Ryodan la un mall din Sankt Petersburg.
Poliția rusă la o acțiune de dispersare a grupului Ryodan la un mall din Sankt Petersburg.

Purtătorul de cuvânt Serghei Kabakovici a declarat că persoanele reținute erau membri ai unui grup numit ChVK Ryodan.

Abrevierea ChVK înseamnă de obicei „companie militară privată” - un exemplu fiind grupul de mercenari Wagner din Rusia - dar se pare că în cazul grupului Ryodan nu are vreo semnificație.

Acțiuni de prevenție în Ucraina

În Ucraina, poliția a reușit să prevină 41 de potențiale încăierări în masă ale membrilor Ryodan, în mai multe regiuni ale țării, în ultimele zile, potrivit lui Iaroslav Șanko, adjunct al Direcției de prevenire a minorilor din Poliția Națională a Ucrainei.

Acesta a adăugat că, în total, aproximativ 800 de tineri, majoritatea cu vârste sub 18 ani, au fost convocați de poliție, unde au fost informați cu privire la posibilele repercusiuni ale organizării și participării la încăierări în masă în locuri publice.

Cu o zi înainte, poliția ucraineană a declarat că au fost blocate 18 canale online și grupuri de rețele sociale create „pentru a destabiliza situația din Ucraina prin intermediul unei noi mișcări de tineret din Federația Rusă”.

Articol preluat de la Serviciul Radio Free Europe/Radio Liberty din Belarus.

XS
SM
MD
LG