Linkuri accesibilitate

Grupul Wagner a capturat un comandant rus. Evgheni Prigojin acuză armata rusă că a încercat să-i arunce oamenii în aer


Fondatorul grupului privat de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, face o declarație cu privire la începutul retragerii forțelor sale din Bahmut și predarea pozițiilor acestora trupelor obișnuite ruse, în cursul conflictului Rusia-Ucraina din Bahmut. 25 mai 2023
Fondatorul grupului privat de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, face o declarație cu privire la începutul retragerii forțelor sale din Bahmut și predarea pozițiilor acestora trupelor obișnuite ruse, în cursul conflictului Rusia-Ucraina din Bahmut. 25 mai 2023

Grupul de mercenari Wagner, condus de Evgheni Prigojin, ar fi capturat un comandant rus, în timp ce Prigojin își intensifică și mai mult cearta cu armata rusă, scrie The Guardian.

Într-un videoclip postat pe canalele de socializare ale lui Prigojin, locotenent-colonelul Roman Venevitin, comandantul Brigăzii 72 a Rusiei, îi spune unui interogator că, în timp ce era beat, a ordonat trupelor sale să tragă asupra unui convoi Wagner.

În filmarea, Venevitin spune că a acționat din cauza „antipatiei personale” pentru Wagner și apoi și-a cerut scuze.

Doi apropiați ai familiei Venevitin au confirmat pentru The Guardian că bărbatul filmat în videoclip este ruda lor.

Săptămâna trecută, Prigojin a acuzat armata rusă că a încercat să-i arunce în aer oamenii în timp ce se retrăgeau din orașul Bahmut din estul ucrainean, subliniază jurnaliștii The Guardian.

Cunoscut drept „bucătarul lui Putin” din cauza contractelor sale de catering cu Kremlinul, Prigojin a mai susținut că oamenii săi au descoperit explozibili, despre care a spus că au fost plantați intenționat de oficialii Ministerului Apărării din Rusia. Autoritățile ruse nu au comentat încă filmările.

Prigojin, care se ceartă de luni de zile cu oficiali militari de rang înalt, a anunțat săptămâna trecută că trupele sale s-au retras în mare parte din Bahmut, după ce au suferit pierderi grele.

Cel mai recent incident dezvăluie din nou rupturile din mașina de război a Moscovei. De asemenea, vine pe fondul unei intensificări a luptei de-a lungul liniilor frontale în regiunile Donețk și Zaporojie, care a dus la speculații că Ucraina și-a lansat mult așteptata contraofensivă.

Unii comentatori naționaliști pro-război au spus că arestarea de către Wagner a unui soldat rus înalt atestă influența crescândă a lui Prigojin în cadrul Kremlinului.

„Evgheni Prigojin, ai cărui subordonați au postat un videoclip în care își bat joc de un ofițer superior și de un comandant de brigadă... are voie să facă tot ce vrea. El este considerat cea mai înaltă castă!”, a scris pe canalul său de Telegram Igor Strelkov, un ofițer rus pentru operațiuni speciale și popular blogger militar.

Influența lui Prigojin a crescut pe măsură ce trupele sale au capturat treptat Bahmut în ultimele luni, oferind Moscovei prima victorie militară tangibilă din vara trecută.

De la începutul războiului, Prigojin a devenit unul dintre cei mai vizibili jucători, folosind frecvent rețelele de socializare pentru a lansa tirade arzătoare împotriva ministerului apărării.

Ascensiunea lui turbulentă i-a înfuriat însă pe unii membri ai elitei ruse. Săptămâna trecută, Prigojin a primit critici publice rare când doi aliați apropiați ai liderului cecen, Ramzan Kadîrov, l-au descris drept un „blogger isteric” care a subminat efortul de război al Rusiei, mai scrie The Guardian.

Traducere și adaptare a articolului The Guardian.
XS
SM
MD
LG