Linkuri accesibilitate

Olanda. Naționalistul Geert Wilders e pe punctul de a forma un guvern de dreapta după șase luni de la câștigarea alegerilor


Politicianul olandez de extremă dreapta și liderul partidului PVV, Geert Wilders,
Politicianul olandez de extremă dreapta și liderul partidului PVV, Geert Wilders,

Un acord politic ar urma să fie finalizat miercuri. Una dintre condițiile puse de naționaliști pentru formarea unei coaliții de guvernare este promovarea unei politici dure în domeniul imigrației. Deocamdată nu s-a stabilit cine va fi noul premier.

Naționalistul olandez Geert Wilders este pe punctul de a încheia un acord pentru formarea cel mai de dreapta guvern din Olanda din ultimele decenii, la aproape șase luni după o victorie electorală majoră a naționaliștilor, transmite Reuters.

Wilders, care s-a remarcat în trecut prin opiniile sale dure împotriva imigrației și a islamului, ar urma să anunțe o coaliție de patru partide mai târziu în cursul zilei.

Discuțiile au durat luni de zile de la victoria lui Wilders în alegerile din 22 noiembrie, imigrația, finanțele și clima fiind printre punctele în care părțile au viziuni diferite.

După eșecul de a forma un nou guvern în martie, Geert Wilders, în vârstă de 60 de ani, și-a atenuat retorica anti-UE și anti-islam, a renunțat la poziția de prim-ministru și a renunțat la opoziția față de orice sprijin militar acordat Ucrainei.

Aceste concesii a deschis calea negocierilor pentru formarea unui nou guvern.

Deocamdată nu e clar cine ar putea fi noul premier. Reuters scrie că Ronald Plasterk, un veteran al Partidului Laburist ar fi un candidat probabil pentru funcție, dar informația nu a fost confirmată oficial.

Partidul lui Mark Rutte va intra în coaliția de guvernare

Acordul care să ducă la formarea unui nou guvern ar reuni partidul VVD de centru-dreapta al premierului în exercițiu Mark Rutte, noul partid centrist NSC și partidul fermierilor BBB într-o coaliție cu o majoritate puternică de 88 de locuri în Camera Inferioară de 150 de locuri.

După ce Mark Rutte și-a anunțat plecarea din politica olandeză anul trecut, Geert Wilders a mizat pe sentimentele anti-imigrație și anti-sistem pentru a obține cea mai mare victorie electorală din istorie. El a pus pe seama imigrației criza locuințelor din țară.

Pe moment nu au fost anunțate detalii ale pactului guvernamental, dar se așteaptă ca viitorul guvern să impună politici mai stricte privind migrația.

Naționalistul Geert Wilders, care are legături strânse cu alți populiști europeni, inclusiv cu Viktor Orban din Ungaria, a promis creșterea cheltuielilor pentru sănătate și reducerea vârstei de pensionare. Dar constrângerile bugetare fac puțin probabil un acord pe aceste teme cu celelalte partide, notează Reuters.

Liderii celorlalte partide participante la discuții au confirmat că un acord este aproape, deși nu este deocamdată clar cine va deveni prim-ministru. Observatorii spun că discuțiile legate de portofoliile guvernamentale ar putea dura câteva săptămâni.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG