Linkuri accesibilitate

Cum explică ministrul Daea angajarea nurorii sale, dansatoare, la APIA, unde șefă la HR este soția sa


Ministrul Agriculturii Petre Daea spune că în familia sa ar exista o „pasiune pentru agricultură”, ceea ce ar explica angajarea, pe posturi de funcționari la stat, în subordinea sa a soției, fiicei, fiului și, de astă dată, a nurorii sale.

El consideră justificată angajarea nurorii sale, „o fragă de fată”, de profesie dansatoare, la Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), unde șefă a departamentului de Resurse Umane (HR) este soția sa.

„E opțiunea unui copil care are și ea dreptul să se ducă acolo unde libertatea constituțională îi dă posibilitatea să și aleagă drumul acesta”, a declarat Daea la Digi FM.

Nora sa, Antonia Luchian, de profesie dansatoare, a fost angajată la APIA, unde soția lui Petre Daea este șefă la Resurse Umane, a scris G4Media.

Antonia Luchian, angajată în 2020 pe post de consilier la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură lucra ca dansatoare la firma sa de profil care oferă cursuri de dans și dansatori pentru evenimente.

La momentul angajării sale, în 2020, Daea nu fusese numit din nou ministru la Agricultură, în schimb, șefă la Resurse Umane era proaspăta sa soție, soacra Antoniei.

În fostul său mandat de ministru al Agriculturii (2017-2019) au fost angajați în subordinea sa fiica și ginerele. Fiica, la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, iar fiul la Agenția Națională pentru Zootehnie.

Ce a declarat ministrul Petre Dea în emisiunea „Audiență Națională” de la DigiFM

Petre Daea: Haideți să discutăm cu calmul necesar și înțelepciunea cuvenită. Tinerețea trece și prin experiența asta a momentului în care o copilă de 7 ani făcea și ea gimnastică și apoi a performat prin activitatea asta atât intern cât și internațional.

Această fragă de fată a pus și mintea la contribuție pentru că este absolventă de ASE și dacă ați vedea, eu am pe telefon pentru că m-am gândit că mă întreabă lumea, și a absolvit-o cu media 10. Și liceul l-a terminat tot cu media 10.

Și pregătindu-se în vedere exercitării unei meserii, și-anume științe economice, iată că a avut și ea posibilitatea să participe la un concurs.

E opțiunea unui copil care are și ea dreptul să se ducă acolo unde libertatea constituțională îi dă posibilitatea să și aleagă drumul acesta.

Întâmplător sau nu, socrul domniei sale, care sunt eu, nu avea nicio legătură cu APIA pentru că în 2020 Petre Daea nu avea nicio legătură.

Reporter: Nici soția? care era director resurse umane la APIA? (sursa Digi 24)

Petre Daea: Da, soția mea care este acolo din 2010, dublu licențiată, are această misiune de a răspunde de resursele umane. Nici soția mea, nimeni altcineva, nu are cum să interzică cuiva, fie ea și nora ei, să se prezinte la un examen și dacă ia examenul cu nota pe care a luat-o, n-are nicio relevanță.

Reporter: A fost singurul candidat?

Petre Daea: Păi dacă nu au mai fost alții. Cine îi determină pe alții să nu candideze.

Reporter: E conflict de interese?

Petre Daea: Nu există niciun conflict de interese. Este un copil ca oricare altul. Nu are nicio legătură de sânge cu mine, cu soția, doar legătură cu profesia.

Reporter: De sânge are fiica dvs, care e la AFIR?

Petre Daea: Este o pasiune pentru agricultură în familie. Se moștenește dorința de a face pentru agricultura țării ce trebuie. Și vorbiți cu cineva care are facultatea la zi, nu pe la o stație de metrou, și așa și fata mea, și sunt mândru că am asemenea copii.

Reporter: Dar pe la privat? Nu sunt locuri de muncă?

Petre Daea: Sigur că există și e opțiunea fiecăruia să ia aceast drum.

Reporter: E mai ușor la stat?

Petre Daea: Nu știu dacă e mai ușor. Uneori e foarte greu să lucrezi și la stat. Este o poziție de funcționar pur și simplu și aici nu e vorba de a avea experiență ci a avea pregătirea în domeniu. E conform legii.

Reporter: Rămâneți după rotație în Guvern?

Petre Daea: Rămân ca inginer al agriculturii țării, cu o experiență de viață pentru a face bine țării și n-am măsura efortului. Eu sunt în teren și îmi văd activitatea la fața locului și nu stau la discuții. Inginerul agronom Daea face ce trebuie. Eu îmi doresc să rămân inginerul agronom ca de fiecare dată.

Reporter: Dacă plecați de la minister mergeți și dvs la APIA?

Petre Daea: APIA nu este o zonă de refugiu, ci e o zonă de activitate complexă și iată că e loc și pentru cei care doresc dar să aibă pregătirea necesară și să participe la concurs.

Reporter: Cum vă evaluați mandatul

Petre Daea: Excelent. Toate sunt realizări. Excelent ca de fiecare dată. Așa am fost un performant de fiecare dată și rămân așa.

Petre Daea a fost ministru al agriculturii în perioada 14 iulie–28 decembrie 2004 în guvernul condus de Adrian Năstase, fost președinte al PSD care a executat două condamnări la închisoare pentru corupție.

Între ianuarie 2017 și noiembrie 2019, Daea a fost ministru al agriculturii în guvernele Grindeanu (PSD), Tudose (PSD) și Dăncilă (PSD), unde a fost susținut de președintele PSD de la acel moment, Liviu Dragnea, care a executat între timp o pedeapsă cu închisoarea pentru corupție.

În perioada 1970–1989, Petre Daea a fost membru al Partidului Comunist Român, în care a intrat din convingere. „Am intrat din convingere, când eram student. Se întâmpla în 1970”, afirma Daea într-un interviu din 2017.

Până în 1989 a fost adjunct șef de secție la Comitetul Județean de Partid, la secția pentru agricultură.

În 8 iulie 2022, a redevenit ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale în guvernul de coaliție PSD-PNL-UDMR, condus de liberalul Nicolae Ciucă.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG