Linkuri accesibilitate

Guvern: Prima casă, devine „noua” casă iar plafonul ajunge la 140.000 euro


Romania - Ionel Dancă, Head of the Chancellery of the Prime Minister

Programul „noua casă”, aprobat joi de guvern într-o primă lectură, vine cu modificări nu doar asupra denumirii de „prima casă” ci și asupra plafonului pentru creditele acordate la achiziția de locuințe noi care se majorează de la 70.000 de euro la cel puțin 140.000 de euro, a anunțat șeful cancelariei premirului, purtătorul de cuvânt al guvernului Ionel Dancă.

Modificările aduse de Ministerul Finanțelor sunt de natură să stimuleze dezvoltarea imobiliară şi sectorul construcţiilor şi, în acelaşi timp, să vină în sprijinul celor care vor să-și achiziționeze o locuinţă nouă, a spus Dancă.

Se va majoora plafonul pentru creditele acordate pentru achiziția de locuinţe noi de la 70.000 de euro la cel puţin 140.000 de euro, cu o valoare a garanţiei de 80% din valoarea creditului.

Interesul este ca atât în dezvoltarea sectorului imobiliar cât și achiziția de locuințe mai spațioase, de până la 120 de metri pătraţi, astfel încât cei care au posibilitatea şi doresc să acceseze o astfel de facilitate să poată achiziţiona şi apartamente mai mari decât cele care sunt în prezent pe piaţă prin programul «Prima casă»", a explicat Dancă.

Ordonanța de urgență va fi trimisă Consiliului Legislativ, urmând ca la ședința viitoare de guvern să fie adoptată.

Pus în transparență decizională de ministerul Finanțelor, proiectul prevede că creditele pentru achiziţionarea unei locuinţe noi, de maximum 100.000 de euro, vor fi garantate de stat în procent de 60%, iar pentru cele de 70.000 de euro, statul garantează 50% din valoarea creditului, exclusiv dobânzile.

Se menţine avansul minim de 5% din preţul de achiziţie al locuinţei, acesta reprezentând diferenţa dintre preţul de achiziţie al locuinţei rezultat din antecontractul de vânzare-cumpărare şi finanţarea garantată.

De asemenea, autorităţile propun abrogarea unor dispoziţii din programul „O familie, o casă”. Este vorba despre cele referitoare la procentele diferenţiate de garantare de maximum 100% pentru toate categoriile de locuinţe achiziţionate de către persoanele care fac parte dintr-un grup vulnerabil definit conform art. 6 din Legea asistenţei sociale nr. 292/2011, cu modificările şi completările ulterioare, de maximum 50% pentru locuinţe noi şi consolidate, respectiv recepţionate la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului şi de maximum 40% pentru celelalte tipuri de locuinţe.

De asemenea, se propune eliminarea dispoziţiilor referitoare la limitele restrictive de venituri impuse beneficiarilor la data solicitării creditului garantat, individual sau ale beneficiarului împreună cu soţul sau soţia, după caz, care nu pot depăşi valoarea de 4.500 lei, respectiv nu pot depăşi valoarea veniturilor nete lunare ale familiei de 7.000 lei, pentru familiile cu unul sau mai mulţi copii, la data solicitării creditului garantat.

Pe de altă parte, iniţiatorii proiectului de act normativ precizează că noile valori garantate de stat au fost stabilite având în vedere indicatorul supraaglomerării şi calitatea locuirii.

Potrivit sursei citate, suprafaţa medie a unei locuinţe în UE-28 este de peste 100 metri pătraţi (mp) în timp ce în România suprafaţa medie utilă a unei locuinţe era de 47,7 mp la 31 decembrie 2019 (conform datelor publicate de INS în Studiul - Fondul de locuinţe la 31 decembrie 2019). Totodată, în comparaţie cu suprafaţa medie locuibilă de 34 mp pe persoană din Europa, România are o medie relativ scăzută pe persoană (20 m2).

"Supraaglomerarea şi aspectele legate de condiţiile de locuit sunt luate în considerare pentru crearea unui indicator mai complet al calităţii locuirii. Rata privării severe de locuinţă, definită ca fiind proporţia persoanelor care locuiesc într-o locuinţă considerată supraaglomerată, fiind afectate în acelaşi timp de probleme locative, trebuie îmbunătăţită prin politici publice de susţinere a accesului populaţiei la achiziţionarea de locuinţe superioare calitativ, cu o suprafaţă corespunzătoare.

În aceste condiţii, în considerarea analizei de mai sus, propunem stabilirea următoarelor praguri valorice maxime pentru finanţările garantate în cadrul Programului Noua casă: 100.000 euro echivalent lei pentru locuinţele noi şi pentru cele supuse unor lucrări de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic recepţionate la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat în înţelesul prezentei ordonanţe de urgenţă sunt asimilate locuinţelor noi, cu un procent de garantare de maximum 60%; 70.000 euro echivalent lei pentru celelalte categorii de locuinţe, cu un procent de garantare de maximum 50%", se arată în nota de fundamentare.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG